Главна / Друштво / Пољопривредници централног Косова ове године на позитивној нули

Пољопривредници централног Косова ове године на позитивној нули

poljoprivredaБила је ово једна од роднијих година за пољопривреднике на централном Космету, али цена пшенице није била очекивана, тако да многи од њих, у пословном жаргону, кажу да су задовољни ако су били на позитивној нули.

 Највећем делу становништва на централном Косову пољопривреда представља основни, а многима и једини вид егзистенције. Иако им много тога није ишло на руку, година која је на измаку, укупно гледано, била је наклоњена пољопривредницима на подјучју централног Косова.

„Можемо да кажемо да је година за нама била родна, да су приноси били јако добри. Ја сам од неких парцела добијао 7, 5 тона пшенице, од неких мало мање. Зависило је од временских услова а и с пролећа се појавила болест пшенице тако да је морала да се изврши заштита од појединих болести да би биљке нормално напредовале и дале принос онолико колико ми очекујемо. Што се тиче агротехничких мера неопходна је потпуна примена јер у супротном не можете да очекујете принос“ , рекао је нашем репортеру Добривоје Ристић, пољопривредник из Грачанице.

Један од проблема пољопривредника на Космету је недостатак новије механизације јер је стара прилично дотрајала.

„Механизација је дотрајала а без добре механизације нема ни добре обраде земљишта. Међутим, ми смо овде на Косову ускраћени за добре подстицајне кредите. Ако се појавиш у косовским банкама, понуде неусловне кредите са високим каматама, тако да се не исплати да се узме кредит како би се купило нешто од механизације“, истиче Ристић.

Оно што пољопривредницима никако не иде у прилог је то што су цене њихових производа, како кажу, и до тридесет одсто ниже него претходне године, док су с друге стране поскупели сви инпути производње, гориво, ђубриво, репроматеријал.

„Цена пшенице прошле године у откупу је била 30 центи. Ове године је била у жетви 20, па је дошла и до 17 центи по килограму. Све мање и мање. Увек је било да после жетве, односно сетве цена расте, постепено, а ове године – не. Ко остане на нули – он је добар“, рекао је Љубиша Костић из Грачанице.

Иначе, већина озимих усева у српским срединама централног Космета засејана је у оптималном агротехничком року. По речима агронома биљке су у фази мировања ушле у релативно добром стању. Међутим, обзиром на то да резерве влаге у земљишту нису на задовољавајућем нивоу, стручњаци кажу да уколико у зимском периоду не буде значајнијих падавина не може бити ни доброг ни квалитетног рода.

Check Also

Тиодоровић: Раст броја оболелих до Ускрса

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да су стручњаци углавном сагласни да ће до Ускрса расти …