Главна / Друштво / Факултет уметности ПУ организује Фестивал сценског покрета и кореодраме

Факултет уметности ПУ организује Фестивал сценског покрета и кореодраме

Фестивал сценског покрета и кореодраме, који у периоду 3. до 31. новембра организује Факултет уметности Универзитета у Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, осмишљен је са идејом доприноса позоришном животу на Косову и Метохији, односно као својеврсна платформа за развој кореодраме, театра покрета, невербалног театра, плесног позоришта, пантомиме итд, на којој ће студенти, наставници и сарадници са различитих уметничких факултета и академија размењивати властита знања и искуства.

Фестивал ће, уз то, развијати публику за тај особени облик позоришног изражавања. Идејни творац и иницијаторка Фестивала је ред. проф. др Вера Обрадовић Љубинковић.

У оквиру првог фестивалског издања биће приказано десет представа и петнаест видео радова. Такође, биће отворена изложба Факултета драмских уметности: „Век и по српске школе глуме“, док ће се у ревијалном играчком програму наћи три ансамбла са три наслова: „Српска игра кроз векове“, у извођењу КУД-а Копаоник (4. 11, четвртак), а у част награђених (у недељу 7. 11.) „Домаћине, дома ли си“, у извођењу Ансамбла народних игара и песама КиМ „Венац“ и „Игре и звуци Балкана“ ансамбла Уна Сага Сербица. Фестивал ће се одвијати у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Грачаници. Пратећи програм подразумева представе и видео радове ван конкуренције, као и горе поменуту изложбу и промоцију књиге из области сценског покрета. За свечано отварање биће приказан докторски уметнички пројекат Борјанке Љумовић, доценткиње Факултета уметности Универзитета у Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, рађен према Бергмановом предлошку за филм „Крици и шапутања“, у коме учествују професори и бивши студенти истог Факултета. Такмичарски програм ће се одвијати од 3. 11. до 7. 11, најављују са Факултета уметности.

Фестивал сценског покрета и кореодраме је осмишљен у три сегмента:

Јавно приказивање сценских поставки – мастер радови, докторски уметнички пројекти, представе;

Дневне радионице сценског покрета које воде учесници: професори, глумци, редитељи, кореографи, који по позиву учествују на Фестивалу;

Јавно приказани видео радови аутора који не учествују уживо, а заснивају се на истраживању сценског покрета, невербалног театра, кореодраме и сл.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …