Главна / Друштво / Јесењи пољопривредни радови на централном Космету приводе се крају

Јесењи пољопривредни радови на централном Космету приводе се крају

Топло време са температурама знатно изнад просека за ово доба године, и те како иду на руку привредницима у српским срединама на централном Космету. Ратари на овом продручју до сада су на стрним усевима засејали нешто више од 6.000 хектара, што је 90% од планираног.  Радове приводе крају на јесењој сетви озимих усева.

“Скоро 90% нас је сетву завршило, људи су стигли на време да изору и посеју, а сада је остало, још ми који смо имали кукуруз да завршимо те радове. Оптимални агротехнички рок је испоштован, траје од 25. октобра до 1. новембра”, каже за РТВ Грачаница, Горан Трајковић из Лапљег Села.

Оно што није ишло на руку пољопривредницима је то што је драстично порасла цена репроматеријала ђубрива и горива, па се страховало да ће то значајно утицати на редуковање сетвених радова, али се то ипак није догодило.

“Која год цена била, сељак никад неће оставити необрађену земљу, то се видело и ове године ђубре је поскупело 100%, поксупела је нафта, у просеку око 70% је скупља призводња у односу на прошлу годину. Људи се овде надају, да ће поред поскупљења бар откупна цена жита бити боља ове године”, додаје Трајковић.

Уколико временске прилике послуже, сетва хлебног жита и осталих оземих култура биће обављена до краја ове недеље, што значи у оптималном агротехничком року, а по речима стручњака то је и један од предуслова доброг и квалитетног рода.

Check Also

Још 19 лица позитивно на Ковид у Грачаници

Према последњем дневном пресеку на Ковид 19 позитивно је 19 особа док се на болничком …