Главна / Друштво / Промоција књиге Петра Ристановића у Дому културе у Грачаници

Промоција књиге Петра Ристановића у Дому културе у Грачаници

У Дому културе Грачаница“ у среду 03.новембра у 18 часова одржаће се промоција књиге Илузија моћи: српски критички интелектуалци и комунистички режим аутора историчара Петра Ристановића.

            “Почело је са писцима – ова тврдња се често понављала у литератури о слому Југославије. Аутори књига, махом насталих на Западу, изричито тврде да је српски национализам уништио југословенску државу, а да су за његово бујање били најодговорнији српски интелектуалци. Симбол њиховог рушилачког, националистичког деловања постао је Меморандум САНУ. Новинари, социолози, историчари и други аутори академских и публицистичких дела понављају да је овај документ био својеврстан буквар српског национализма и упутство за развијање Југославије.

Међутим, поверљиви документи настали током осамдесетих година прошлог века често пружају знатно другачију слику. Непуна два месеца након појаве Меморандума САНУ. Служба државне безбедности Србије је републичком руководству доставила поверљиви извештај о трибинама одржаваним у седишту Удружења књижевника Србије, центру из кога су деловали српски интелектуалци. Закључено је да се на трибинама окупља група од неколико десетина незадовољника, непријатељски оријентисаних појединаца, као и већи број радозналаца. Утицај оних чије је оружје перо а бојно поље идеје тешко је ухватити, и још теже измерити. Да ли су, заиста, српске интелектуалце слушали само незадовољници и радозналци или су њихове идеје покретале масе? Како је, уопште, дошло до окупљања интелектуалца и њиховог супростављaња тоталитарном режиму? Које су теме на којима су се ангажовали? Колики је био домет њиховог утицаја? И какву су улогу одиграли у распаду Југославије?

О књизи ће говорити: мср Јован Алексић, мср Немања Димитријевић, Александар Гуџић историчар и аутор.

Саопштење, Дом културе Грачаница

Check Also

Развој женског дигиталног предузетништва-пројекат подршке младим женама са територије општине Грачаница

Невладина организација Центар мањинске заједнице у оквиру  пројеката „Развој женског дигиталног предузетништва“ отвориће веб продавницу …