Главна / Вести / Србија / Кипар подржава Србију на европском путу и не признаје независност Косова

Кипар подржава Србију на европском путу и не признаје независност Косова

Председница Представничког дома Кипра Анита Димитрију изјавила је данас на посебној седници српског парламента да та држава наставља да подржава Србију на европском путу и да не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Димитрију је рекла посланицима да јој част што, како је истакла, на љубазан позив пријатеља Ивице Дачића има прилику да се обрати и пренесе срдачне поздраве и љубав кипарског народа српској браћи.

“Моја званична посета истиче заједничку вољу за проширење односа који постоје између наших парламената”, рекла је Димитрију и оценила да између две земље постоји однос солидарности и међусобне подршке.

Кипар као чланица Европске уније ће наставити да подржава Србију на европском путу, рекла је Димитрију и поздравила напредак који је наша држава у том смислу остварила.

Према њеним речима, за Кипар приступање Србије Европској унији представља предулсов јачања стабилности на Балкану, а то је, каже,повезано и са стабилношћу у самој Европи.

“На том путу ћете имати искреног и постојаног амбасадора који верује да будућност Србије може бити само европска, а након пријема и кредибилног партнера”, истакла је Димитрију.

Уверила је посланике да је Представнички дом Кипра у потпуности спреман да пружи Србији помоћ у вези са усаглашавањем са тековина ЕУ.

Димитрију је потврдила став власти Кипра и чврсту подршку по питању територијалног интегритета Србије.

“Не признајемо једнострану проглашену независност Косова и Метохије, а правни основ за решавање тог питања је резолуција 12 44 СБ. Једнострано проглашење остаје незаконит”, рекла је она.

Димитрију је указала да се Кипар више од 47 година бори са турском окупацијом, те да се кипарски народ бори за ослобађање.

“Неуморно понављамо да је наш циљ постизање трајног решења кипарског проблема на основу међународног права”, рекла је Димитрију.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ђаци са Косова и Метохије посетили Радио-телевизију Војводине

Двадесетчетворо ђака из Ораховца и Велике Хоче, у пратњи ментора посетили су данас нову зграду …