Главна / Политика / Дендијас: Подржавамо дијалог Београда и Приштине

Дендијас: Подржавамо дијалог Београда и Приштине

Министар иностраних послова Грчке Никос Дендијас истакао је данас, после разговора са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем у Атини, да ће Грчка наставити да пружа подршку европском путу Србије која, како је навео, припада европској породици, као и да Атина подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством Брисела.

Шеф грчке дипломатије је пренео да је са српским колегом разговарао и о Косову и да је изразио задовољство због смањења тензија на северу Косова.

“Ми подржавамо специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и позивамо све стране да конструктивно приступе следећем састанку који ће, како је рекао Никола, бити за неколико недеља”, поручио је Дендијас.

Дендијас и Селаковић су на заједничкој прес конференцији, после тет-а-тет разговора и пленарног састанка делегација Србије и Грчке, пренели да су разговарали о бројним питањима од значаја за обе земље и да су разменили мишљења о ситуацији у региону, економској сарадњи, као и европском путу Србије и Западног Балкана.

Дендијас је у име грчке владе изразио захвалност председнику Александру Вучићу, Влади Србије и српском народу на помоћи у гашењу великих пожара у Грчкој летос и додао да је то била још једна прилика за приближавање односа двеју земаља и два народа. Истакао је да постоје историјске и верске везе између грчког и српског народа који су се пре два века заједно подигли устанак против Отоманске империје борећи се за своју слободу.

“Ове године славимо 200 година нове грчке државности. Заједно са Србијом били смо увек на истој страни историје. И данас смо уз српски народ како бисте били неодвојиви део европске породице, јер верујемо да ту припадате”, рекао је Дендијас.

Истакао је да су економски односи двеју земаља на високом нивоу наводећи да су грчки привредници инвестирали више од две милијарде евра у Србију и да су отворили око 25.000 радних места.

“Намера је да се приближимо новим шансама, да постоји обострана корист, и да се суочимо са свим тешкоћама”, рекао је Дендијас.

Најавио је да ће помоћник министра за економску дипломатију за две недеље посетити Београд у циљу проширења оквира сарадње Србије и Грчке, и истакао да има много потенцијала за унапређење сарадње у енергетици и транспорту.

Дендијас је пренео да се разговарало и о војној сарадњи и изразио наду да ће министарства одбране двеју земаља блиско сарађивати у тој области.

“У војном сектору можемо боље да сарађујемо. Такође, има земаља у региону које немају исти позитиван однос према Србији у европској политици и одбрани”, рекао је Дендијас.

Дендијас је поновио стабилну приврженост Грчке европском путу Западног Балкана под познатим условима и изразио спремност грчке владе да пружи техничку помоћ том процесу.

Подвукао је да Грчка подржава пријем Албаније и Северне Македоније ЕУ и да се залаже да се што пре одржи следећа међувладина конференција.

“Споразуми морају да се поштују независно од влада и очекујемо пуно спровођење Преспанског споразума”, нагласио је Дендијас.

Изразио је забринутост због догађаја у БиХ уз оцену да тешкоће у БиХ прете не само осетљивој равнотежи у тој земљи него и стабилности у целом региону.

Поновио је противљење Грчке “центрипеталним силама” и онима који желе да поново направе мапу нашег региона, као и утицају спољних фактора који под плаштом тзв. верских и историјских веза промовишу такву агенду.

Пријем Западног Балкана у европску породицу је једини пут напред и Грчка ће наставити да пружа помоћ, и улаже напоре и ради на том процесу, казао је грчки министар. Најавио је да ће ускоро бити организован трилатерални састанак Кипар-Србија-Грчка.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …