Главна / Вести / Косово и Метохија / Напето у Житковцу: Недопустиво је да приштинска полиција заузме “Валач”

Напето у Житковцу: Недопустиво је да приштинска полиција заузме “Валач”

Милија Милојевић (72) из Житковца, надомак Звечана, чија се кућа налази одмах изнад трафостанице “Валач”, каже да би било недопустиво да специјална полицијска јединица Росу заузме ту трафостаницу, саграђену још 1954. године, и да уколико се то догоди могу сво становништво са севера Kосова да протерају, преносе “Новости”.
Он наводи да су мештани више од 20 година навикли да живе у неизвесности, али се сада, ипак, осећају нелагодно, јер није свеједно када косовски специјалци прете и звецкају оружјем.

“Поготову што су у недавној акцији у Звечану пуцали насумично на људе, упадали у дворишта, бацали сузавац, шок-бомбе… Ако има правде, недопустиво би било да Росу заузме трафостаницу ‘Валач’ саграђену још 1954. године. Јер, нити су је косовски Албанци градили нити нас они снабдевају струјом! Па, зашто би и како да је заузму? Уколико се то догоди могу слободно да нас све одавде протерају”, рекао је Милојевић.

Трафостаница “Валач” струјом снабдева око 85 осто домаћинстава на северу Kосова, стратешки је важна за опстанак Срба у том делу Kосова, а о њој се у широј јавности много говори после најава да припадници специјалне косовске полиције Росу планирају њено заузимање.

Због тога мештани Житковца, највећег села у општини Звечан непрекидно стрепе и углавном не желе да говоре за медије баш као ни обезбеђење овог разводног постројења, ниједан од радника трафостанице.

Иза металне закључане капије кажу да не желе да говоре јавно и љубазно моле да их не сликају.

“Пре пола сата обишли су нас припадници Kфора са неколико џипова и сугерисали нам да не дајемо изјаве”, каже један од тројице младића из обезбеђења трафостанице која се простире на око пола хектара.

Његов колега додаје да су и од својих надлежних добили наређење да не дају изјаве поготову што их последњих дана обилазе бројне новинарске екипе.

“Малопре је ово место надлетао и хеликоптер Kфора, али се не бојимо. Само стрепимо да Kфор и Еулекс, који џиповима сваког дана обилазе наше село и трафостаницу, не долазе у извидницу и преносе косовској полицији све што виде, мада желим да верујем да то чине како би осигурали нашу, али и безбедност читавог севера Kосмета. То им је, ваљда, дужност и обавеза. Ипак, ја сам своју децу припремио за могући упад Росу. Све сам им рекао шта могу да очекују и како да се понашају. Није то свеједно кад у дечјим очима видите страх, али другачије не може. Такав нам је живот”, рекао је мештанин Житковца кога је екипа “Новости” срела на улици поред трафостанице.

Александар Млађовић (25), који ради у оближњој радионици намештаја, не скрива стрепњу да покушаја заузимања “Валача” може бити, али каже: “Не плашим се упада косовских специјалаца. Доста нам је више страха.”

Стефан Млађовић, колега и рођак Александра Млађовића, не скрива пак да страхује једино од могућности да им косовске власти не прекину испоруку струје која се овде допрема из централне Србије, из Новог Пазара. Тиме би им каже онемогућили живот и посао.

“Искрено речено, довољно би било да нам искључе струју неколико дана и да нас тотално паралишу”, рекао је Стефан Млађовић.

Политички представници Срба са Kосова опомињу да би заузимање трафостанице “Валач” од припадника специјалне косовске полиције значило ново насиље над Србима, али и да би им онемогућило живот. То би, како су рекли бројни саговорници, значило самовољну и једнострану акцију Приштине, чије насиље, међународна заједница, по правилу толерише.

Осим из централне Србије, из Новог Пазара, у трафостаницу “Валач” струја стиже и из ХЕ “Газиводе” удаљене око 30 километара. Ова хидроцентрала, наиме, допуњује систем у случају прекида у снабдевању.

Извор: Вечерње новости

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …