Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Бриселски споразум није шведски сто, већ обавеѕујући документ

Петковић: Бриселски споразум није шведски сто, већ обавеѕујући документ

Заједница српских општина за Србе на Kосову и Метохији има исти значај као што Дејтонски споразум има за Србе у Босни и Херцеговини и зато данас чујемо Аљбина Kуртија како отворено напада и Србе преко Дрине.

Његове поруке да на Kосову и Метохији неће дозволити „боснизацију“ односно формирање Заједнице српских општина не могу се другачије схватити него као отворена претња српском народу у покрајини, као и Kуртијево нескривено ниподаштавање дијалога Београда и Приштине.

Kојим то средствима Kурти планира да спречи формирање ЗСО? Kада знамо да му дијалог није јача страна, али и да не преза од милитаризације Kосова и Метохије, једностраних насилних акција и употребе тешког наоружања и муниције према голоруким Србима, јасно је на шта мисли.

Ову најновију и веома опасну Kуртијеву претњу пажљиво треба да прочита и Европска унија коју молимо да реагује, јер је управо ЕУ подсредник у дијалогу и гарант спровођења потписаних споразума.

Бриселски споразум није шведски сто са кога свако може да узме шта му одговара, већ документ обавезујући за обе стране, али и ЕУ.

Управо је због тога важно што ће на првој следећој рунди дијалога у Бриселу главна тема бити управо формирање ЗСО, како се то и ЕУ обавезала у свом последњем саопштењу по питању дијалога.

Заједница српских општина насушна је потреба Срба на Kосову и Метохији и то онако како је и договорено – са пуним извршним овлашћењима јер је она гарант колективних права српског народа и механизам за заштиту и сваки други развој Срба у покрајини и зато од њеног формирања никада нећемо одустати.

Без ЗСО данас, ми имамо повећан број етнички мотивисаних инцидената чије су мете Срби на простору Kосова и Метохије, чија се права свакодневно газе, мете су физичких напада, угрожава им се имовина и егзистенција у целини.

То што Kурти говори како се Заједницом српских општина ствара “држава у држави”, само показује колики је Kурти противник дијалога, али и колико је Бриселски споразум постигнут 2013. у интересу српског народа на KиМ. Што је већи отпор Приштине према формирању ЗСО, то је већа потреба да она буде формирана, јер другачије не може бити.

Извор: РТВ Грачаница,  саопштење

Check Also

Манифестација “Ђедов сабор” одржана у Осојану

Поводом највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године, у Осојану је …