Главна / Друштво / У манастиру Свети Архангели код Призрена у току ликовна колонија ,,Јесен у Призрену”

У манастиру Свети Архангели код Призрена у току ликовна колонија ,,Јесен у Призрену”

Под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију, а у организацији Дома културе Грачаница у манастиру Свети Архангели код Призрена у току је ликовна колонија ,,Јесен у Призрену” која је тематски везана за изузетне симболе и драгуље нашег културно-историјског наслеђа на овом подручју. На овој, по много чему чувеној смотри сликарства, која се седму годину за редом одржава у предивном амбијенту манастира Свети Архангели, учешће је узело седам истакнутих ликовних стваралаца, са Косова, централне Србије и Републике Српске.

Директор Галерије Приштина, Небојша Јефтић истиче да се колонија одржава баш у манастиру Свети Архангели, јер је тај манастир репер српског страдања, односно, репер страдања свих културно исторјиских споменика и верских споменика СПЦ.

Уредник галерије Дома културе Грачаница, Маја Тодић додаје да је Призрен драгуљ средњовековне уметности и инспирација сликарима.

“Дом културе Грачаница се већ седму годину за редом труди да доведе савремене сликаре који ће стварати у дијалогу са изузетним амбијентом манастира, а и сам Призрен је инспирација нашим сликарима који овде долазе,” каже за РТВ Грачаница Маја Тодић.

Учесници ликовне колоније “Јесен у Призрену” су како истичу одушевљени што им се пружила прлика да своја уметничка дела стварају у нестварном и несвакидашњем амбијенту наше светиње, што их, како кажу, додатно инспирише и мотивише.

Изложба радова са ове смотре сликарства биће најпре одржана у Дому културе у Грачаници, а потом у атријуму цркве  Светог Спаса у Призрену.

 

 

 

 

Check Also

Доња Брњица, увредљиви графити и псовке упућене Србима

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …