Главна / Вести / Србија / Чадеж: Формирамо Савет за бржи проток робе између Србије, Албаније и Северне Македоније

Чадеж: Формирамо Савет за бржи проток робе између Србије, Албаније и Северне Македоније

Србија, Албанија и Северна Македонија формираће Имплементациони савет како би се у што краћем року убрзао проток робе, услуга, људи и капитала, и заживео систем јединствених радних дозвола за грађане три државе почетком 2022. године, изјавио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије након састанка лидера Србије, Албаније, Северне Македоније са привредницима региона и Атланског савета, а у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.

„Договорили смо се да додатно убрзамо овај процес и формирамо Савет у којем ће бити представници Привредне коморе и ресорни министри три државе. Сваке недеље ће чланови Савета извештавати лидере три земље о томе шта је урађено и шта мора још да се уради“, рекао је Чадеж.

Председник ПКС је истакао да је битно да компаније које послују у Србији, Албанији и Северној Македонији имају у све три државе једнак третман и могућност за пословање.

„Привредницима је било важно да имају отворен разговор са лидерима Србије, Албаније и Северне Македоније о томе како да се убрза проток робе, услуге и капитала кроз ове три земље“, истакао је председник ПКС.

На састанку су учествовале 22 холдинг компаније које послују у свим земљама иницијативе Отворени Балкан, запошљавају око 50.000 људи у целом региону и имају годишњи обрт већи од четири милијарде евра, навео је Чадеж.

Чадеж је истакао да је важно да до наредног сусрета привредника и представника три државе у Тирани следећег месеца буде решен проблем међусобног признавања фитосанитарне и ветеринарске документације.

Извор: ПКС

Check Also

Мојсиловић обишао припаднике ВС дуж административне линије са КиМ

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић обишао је данас припаднике Војске Србије који задатке извршавају дуж …