Главна / Друштво / Креативно-едукативне радионице у Дому културе у Грачаници данас почеле са радом

Креативно-едукативне радионице у Дому културе у Грачаници данас почеле са радом

Креативно-едукативне радионице за особе са посебним потребама почеле су данас са радом у Дому културе Грачаница. Полазници ће похађати грнчарску радионицу, као и низ психолошких предавања.  

Грнчарска радионица се бави целопкупним  процесом израде  керамичких предмета који се израђују од глине, укључујући и њихово осликавање предмета и финално печење.

Са учесницима радионице грнчарства ради уметник Добривоје Фуруновић, члан Удружења примењених уметника Косова и Метохије, који се више деценија бави израдом грнчарије, који је тим поводом изјавио је да је ова радионица важна за испољавање креативности и талента: „Глина је захвалан материјал за то. Предмети које они праве су тродимензионални и опипљиви, ручно су гравирани обичним оштрим предметом, а након тога ће бити обојени глазуром. Комплетни предмети од глине биће готови печењем на високој температури.“

Радови настали крају ових радионица биже представљени на групној изложби. Ову акцију технички је подржала Грнчарска радионица братства Манастира Драганац код Гњилана.

Психолошка предавања и радионице  обухватају области  побољшавања самопоштовања, самопоуздања, као и помоћи другима како да науче да изразе своја осећања .

Психолошкиња Александра Димитријевић истиче да у нашој средини нема пуно оваквих пројеката: „Задовољство ми је да учествујем у раду ове радионице, и да својим знањем могу да помогнем онима којима је та помоћ потребна. Када видим осмехе задовољних особа са којима радим то ми даје потпуни доживљај успеха.“

 Радионице се одржавају уз пуно поштовање епидемиолошкох мера, а пројекат је подржало Министарство за културу Републике Србије.

Саопштење, Дом културе

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …