Главна / Вести / Косово и Метохија / Духанај: САД поручују Куртију да му следи политички крај, ако убрзо не промени политику

Духанај: САД поручују Куртију да му следи политички крај, ако убрзо не промени политику

Политички аналитичар Леон Духанај сматра да је вест о одбијању визе премијеру Косова Аљбину Куртију за посету САД, која се јуче појавила у медијима, а затим кратко демантована од стране Куртијевог кабинета, јасан сигнал да он мора да промени свој приступ према америчкој администрацији, јер у супротном ризикује пад с власти.
“Неиздавање, односно одбијање визе, по мени је јасна порука за премијера Куртија, али и за грађане. Ако се Курти не промени, ускоро ће се суочити са притиском, а можда чак и са својим политичким крајем”, рекао је Духанај у изјави за Косово онлајн.

Подсетио је да је не тако давно под америчким притиском изгласано неповерење првој Куртијевој влади, додајући да се не смеју олако схватити упозорења попут негативног одговора на захтев за добијање визе. Духанај указује да је одражавање привидне политичке воље за сарадњом, недовољно.

“Господин Курти и његова политичка организација били су стални противници Запада, и у том духу је почела Куртијева прва влада, која је затим збачена на захтев Американаца. Сада када је поново на власти, покушава да направи неки баланс, где с једне стране празним изјавама покушава да Американце смири, док на терену ради против њихових интереса. Одлуке против америчког гаса биле су само једна од ових политика. Нажалост, народ је постао жртва његових манипулација и пропаганде”, истиче Духанај.

Подсетимо, Скупштина Косова недавно није подржала резолуцију којом се позива Влада премијера Аљбина Куртија да спроведе Вашингтонски споразум, који су иначе иницирале Сједињене Америчке Државе.

За Духанаја то није ништа неочекивано, с обзиром да је премијер Курти одувек био познат по својим антиамеричким ставовима.

Истовремено, Духанај подсећа да се лидер Самоопредељења противи не само Вашингтонском већ свим споразумима које је Косово до сада потписало.

“Премијер Косова Аљбин Курти, од његовог активног наступа у јавном животу на послератном Косову, не говори о сарадњи са земљама које познајемо као Западни блок, укључујући наравно Сједињене Америчке Државе. Такође, господин Курти је био противник свих достигнућа, свих постигнутих споразума који су се односили на судбину Косова, почев од Рамбујеа па надаље”, закључује Духанај.

Извор: Косово Онлине

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …