Главна / Друштво / Лазић: Одељење у Гуштерици отворено из превентивних разлога, ситуација са ковидом озбиљна

Лазић: Одељење у Гуштерици отворено из превентивних разлога, ситуација са ковидом озбиљна

Епидемиолошка ситуација у српским срединама централног Косoва и даље је тешка и озбиљна. По речима лекара број активних случајева на овом подручју је 73, иако се претпоставља да је тај број знатно већи. Број хоспитализованих у овом тренутку износи 16 и они су смештени на Инфективном одељењу КБЦ-а Приштина-Грачаница. Оно што је у овом таласу приметно је да се јављају млађи пацијенти, да је клиничка слика оболелих средње тешка или тешка до које долази за кратко време, односно брже него што је то било у претходним таласима, каже за РТВ Грачаница директор КБЦ-а Приштина-Грачаница проф. др Братислав Лазић.

Због повећаног броја оболелих на овом подручју КБЦ Приштина-Грачаница недавно је поново активирало стационарно одељење за лечење од ковида при Дому здравља Доња Гуштерица, где се збрињавају пацијенти са лакшом клиничком сликом.

“То је наша стратегија коју смо примењивали и у претходим таласима да бисмо обезбедили довољан број места за хоспитализацију у случају већег прилива оболелих. У стационарном смештају при Дому здравља  Доња Гуштерица налазе се лакши случајеви, али изискују хоспитално лечење, односно, лечење на нивоу болнице. Тежи случајеви и озбиљнији лече се у ковид болници у Лапљем Селу. Дакле, одељење у Гуштерици отворено је из превентивних разлога, да бисмо дочекали спремно, оно што би евентуално уследило у наредним данима”, додаје професор Лазић.

Највећи број оболелих који се јавља овој установи, су они који нису вакцинисани.

“Код оних који су вакцинисани јављају се веома лаке клиничке слике и углавном не изискују хоспитално лечење, то нам је још један доказ и још једна препорука да треба инсистирати на имунизацији. Да би се све ово завршило, да би се епидемији коначно стало на пут, требало би да се имунизација интезивира и да се што већи број становништва вакцинише. Наравно, млађа популација би требала да се више вакцинише, они који су у покрету у сталној комуникацији и то ће бити прави пут да решимо ову кризу,” закључије Братислав Лазић.

Захваљујући Министарству здравља и другим надзорним органима Владе Републике Србије здравствене установе на централном Космету добро су снабдевене лековима и другим медицинским материјалом, тако да сваки пацијент добија потребан здравствени третман и неопхудну помоћ.

 

 

 

 

 

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …