Главна / Вести / Косово и Метохија / Односи Београда и Приштине кључни за динамику евроинтеграција

Односи Београда и Приштине кључни за динамику евроинтеграција

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануела Жофреа истакао је да су владавина права и нормализација односа Београда и Приштине кључне за одређивање динамике приступања Србије Европској унији.

Жофре је на Пленарној седници Националног конвента о ЕУ казао да је Европска комисија у Извештају о напретку Србије закључила да су испуњени уводни критеријуми и да је из тог разлога и дала препоруку да се Србији у преговарачком процесу отворе још два кластера.

Када је реч о Извештају ЕК, Жофре је казао да је у њему представљена искрена процена која је заснована на чињеницама, а процена је да је остварен напредак у реформама у свим областима.

“Кључне поруке су, када је реч о политичким критеријумима и владавини права да је примећена нова посвећеност Владе да настави са рефомама у правцу приступања ЕУ”, казао је Жофре и навео да се у Извештају истиче потреба да реформе буду одрживе.

Што се тиче економских критеријума, Жофре каже да је констатован делотворни одговор на ковид 19, а да је затражено да се спроведу дугорочне реформе.

Каже и да је нотиран ограничен напредак када је реч о јавној администрацији, а да Извештај констатује значајне реформе које Србија спроводи, нарочито уставне.

Напоменуо је важност наставка конструктуивног међустраначког дијалога за који ЕК сматра да треба да се интензивира.

Када је реч о ратним злочинима, Жофре каже да је ту забележен слаб напредак, док је код слободе изражавања напредак оцењен као ограничен.

“Истовремено се примећују вербални напади на новинаре од стране званичника, као и претње и насиље”, казао је и додао да је ограничен напредак забележен и у борба против корупције и организованог криминала.

Када је реч о миграцијама, Жофре каже да је констатација Европске комисије да је Србија наставила значајно да доприноси у управљању миграцијама и да је наставила да игра значајну конструктивну улогу у том смислу.

“ЕУ је једнако посвећена Србији и Западном Балкану као и раније, динамика се није променила. ЕУ остаје највећи партнер Србије и региона када је реч о трговини и финансирању”, казао је Жофре.

Говорећи о Националном конвенту, Жофре је навео да је цивилно друштво кључни фактор у свакој демократији и има улогу у праћењу рада владе.

“Национални конвент не врши само надзор већ даје и суштинску анализу која је корисна и за Србију и за ЕУ”, казао је и додао да није довољна само анализа, већ да организације цивилног друштва и Влада Србије морају да развијају прави политички дијалог о свим питањима важним за грађане.

Координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић приметила је да је продуктиван дијалог између цивилног друштва и Владе Србије могућ и у том смислу навела да се са премијерком састају сваког месеца.

“Ми одређујемо теме, 10. новембра ћемо причати о пандемији вируса корона, праћење мера током ванредног стања. Направили смо свеобухватну анализу мера и имамо низ питања за премијерку”, казала је.

Подсетила је да су учествовали у расправи о Уставу и најавила да ће Национални конвент учествовати и у расправи о буџету.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …