Главна / Вести / Косово и Метохија / Франц: Дијалог Косова и Србије хитно мора да крене напред

Франц: Дијалог Косова и Србије хитно мора да крене напред

Немачки посланик у Европском парламенту Ромео Франц изјавио је на састанаку косовског парламентарног Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Косово, да процес дијалога Косова и Србије хитно треба да крене напред и да сви до сада постигнути споразуми треба да се спроведу, преноси Економија онлајн.

Франц је поручио и да Влада Косова треба да искористи прилику и да постигне свеобухватни споразум са Србијом, као и да у дијалог треба да се укључе жене и да у том процесу имају активну улогу.

“Свесни смо да је на државама чланицама ЕУ да испуне своја обец́ања и да ц́е на крају одобрити визну либерализацију за Косово. Боримо се да Косово добије визну либерализацију”, рекао је Франц новинарима.

Посланица Мимоза Кусари-Љила рекла је да дијалог треба да доведе до нормализације односа Косова и Србије.

„Дијалог уз подршку ЕУ, регионална сарадња, енергетска транзиција ка зеленој економији, владавина права, укључујуц́и борбу против корупције, теме су о којима су вођене плодне дискусије. Током састанка изразили смо захвалност на помоц́и коју нам је пружила ЕУ у борби против пандемије ковида-19. Заједничка изјава која је данас усвојена поздравља посвец́еност Косова европском путу“, додала је Кусари-Љиља.

Истакла је да грађани Косова сносе последице због ускраћивања либерализације визног режима, али не својом кривицом јер су услови испуњени и захтевала да визна либерализација остане одвојена од спровођења ССП.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …