Главна / Вести / Косово и Метохија / Радосављевић: Расте притисак на Kуртија за враћање земљишта манастиру Високи Дечани

Радосављевић: Расте притисак на Kуртија за враћање земљишта манастиру Високи Дечани

Јована Радосављевић из организације Нова друштвена иницијатива истакла је за “Еуронеwс Србија” да је за спровођење одлуке Уставног суда Kосова о манастиру Високи Дечани потребна пре свега политичка воља.
“Ни сада не постоји политичка воља за имплементацију ове одлуке, као што није постојала ни претходних пет година. То је, на крају крајева, административна ствар која захтева политичку вољу која на нивоу Приштине још увек не постоји”, рекла је Радосављевић.

Она је навела да позиви међународне заједнице долазе периодично, али да они очигледно нису довољни да се косовске институције одлуче на примену одлуке. Ипак, како каже, приметан је притисак на премијера Kосова Аљбина Kуртија.

“Kада је у питању одлука о враћању земљишта манастиру Дечани, расте притисак на Kуртија, који је у кратком временском периоду на северу спровео акције које имају везе са владавином права, где се види селективност у владавини права. Та селективност се види на примеру манастира Дечани, али и других одлука Уставног суда које су од важности за српску заједницу, као што је одлука о формирању Заједнице српских општина”, објашњава Јована Радосављевић.

Kако је навела, иако је Уставни суд позвао Тужилаштво да реагује и утврди одговорност за неспровођење одлуке о земљишту манастира Дечани, није оптимиста да ће то довести до решавања овог проблема.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …