Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Последњим изјавама да неће формирати ЗСО, Курти поништава дијалог и понижава ЕУ и САД

Петковић: Последњим изјавама да неће формирати ЗСО, Курти поништава дијалог и понижава ЕУ и САД

Најновијим порукама да неће формирати Заједницу српских општина Аљбин Курти не само да поништава дијалог, већ директно понижава и оне који су се последњих дана заложили за формирање ЗСО – Европску унију и Сједињене Америчке Државе, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, реагујући на изјаву Аљбина Куртија да споразум о ЗСО не може да се спроведе. 

“Само се Србима на КиМ брани право на живот, под изговором да су етничке заједнице неприхватљиве. То је чиста увреда према свим протераним Србима, јер су данас средине и градови у којима живе Албанци етнички чиста места, попут Ђаковице, Суве Реке, Пећи, Приштине”, навео је Петковић..

Он је указао да уколико је “истинско и недвосмислено опредељење и међународне јавности да се сва отворена питања између Београда и Приштине решавају за преговарачким столом, необичну пажњу у њиховој јавности и угледним немачким и британским медијима добијају Куртијеве поруке које урушавају и сваку могућност разговора и договора”.

“Јасно је да такве најаве Куртију служе, поред осталог, и за унутрашњу политичку борбу пред други круг локалних избора и да Курти свакодневном конфронтацијом са званичним Београдом и српским народом у покрајини покушава себи да обезбеди чврсте позиције у Приштини и створи утисак некаквог политичког континуитета са периодом 2013. године”, оценио је Петковић.

Међутим, недопустиво је и срамотно да Курти демонстрира самовољу и осионост када је у питању спровођење споразума постигнутих у Бриселу и да то чини без икаквих санкција, управо оних који су гаранти спровођења потписаног.

“Нема сумње да се Курти пита, не само да не би било Заједнице српских општина, него не би било ни Срба на Косову и Метохији. Међутим, ми му то никада нећемо дозволити и истрајно и одлучно ћемо се борити за остваривање колективних права српског народа у покрајини.

Таквим ставовима Курти очигледно храбри и свог истомишљеника у Београду Драгана Ђиласа који је спреман и океан да прелети само да нанесе штету сопственим народу и покуша да криминализује онај изузетно храбар и одважан део српског народа који истрајава на Косову и Метохији”, закључиоје директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Курти поновио да нема спровођења споразума о ЗСО

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је данас да споразум о Заједници српских општина не може да се спроведе, “јер то није дозвољено Уставом”. У интервјуу за Дојче веле, Курти је поновио и тврдњу да би заједница на етничкој основи била “Република Српска на Косову”.

“То је урађено у Дејтону, где је изграђена Република Српска која је ту за Београд, а не за Србе. Слично то желе и на Косову. Београд на сличан начин жели да на Косову има државу која се неће звати република већ ЗСО”, рекао је Курти.

Тврди да је 2013. године било притисака на косовске посланике да усвоје споразум о ЗСО и наводи да су данас на челу институција у Приштини три особе које су тада биле против тог споразума, а то су поред њега и председница Вјоса Османи и председник скупштине Глаук Коњуфца.

Извор: РТВ Грачаница. саопштење

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …