Главна / Вести / Србија / Чадеж с директорком Бар-Илан института о сарадњи

Чадеж с директорком Бар-Илан института о сарадњи

Србија може бити регионални хаб за умрежавање и заједничке пројекте са реномираним израелским институтима, универзитетима, стартап и иновационим центрима, а спремна је и да у великој мери примени њихова знања и искуства у развоју иновација и нанотехнологија, изјавио је данас у Тел Авиву председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

Како је саопштено из ПКС, Чадеж је приликом посете Бар-Илан Институту за нанотехнологије и напредне материјеле (БИНА) и разговора са директором Дрором Фиxлером, истакао да Србија има одличне младе стручњаке – иноваторе, да је веома напредовала у примени савремених технологија у свим областима, као и да има доста квалитетних пројеката који се могу реализовати са израелским партнерима.

Међу таквим пројектима, по речима председника ПКС, издваја се БИО4 Кампус за биоинформатику, биотехнологију, биодиверзитет и биомедицину.

Директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Србије Јелена Беговић рекла је да БИО4 кампус представља национални пројекат изградње јединственог комплекса у оквиру којег ће се окупити стручњаци, знање и инфраструктура везани за области биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

“Идеја водиља јесте да Србија буде препознатљива тачка на глобалној мапи истраживања и развоја у овим областима”, навела је Беговић.

Додала је да ће БИО4 постати место сусрета и комуникације, где велике биофармацеутске и биотехнолошке компаније могу да успоставе сарадњу са научницима различитог профила, клиничарима, стартап компанијама, предузетницима и развијају производе који ће животе свих нас учинити бољим и квалитетнијим.

“Циљ је да се направи први мост и заједничка сарадња са БИНА институтом који представља добар пример мултидисциплинарности, јер кроз овакво повезивање можемо очекивати и брз развој и напредак нашег БИО4 кампуса”, истакла је Беговић.

БИНА се, како се наводи у саопштењу ПКС, може похвалити 71-ом најсавременијом лабораторијом, као и другим центрима за истраживање и развој.

Школује стручњаке у области нанонауке и роботике, биотехнологије, сарађује са академском заједницом не само у Израелу већ широм света, као и великим мултинационалним компанијама.

Директор БИНА Дрор Фиxлер уверен је да овај институт има предлоге и решења која могу бити развијана у сарадњи са српском академском и пословном заједницом и применљива у привреди, медицини, фармацији, ИТ.

У оквиру посете Бар-Илан Смарт ситију, Чадеж је разговарао о примени иновативних решења у развоју ИТ инфраструктуре, логистике.

Овај научно-истраживачки центар пружа и врхунска дигитална и иновативна решења за предузетнике, мала и средња предузећа у погледу извора финансирања, умрежавања, примене дигиталних технологија.

Председник ПКС представио је домаћу ИоТ (Интернет оф Тхингс) платформу ЛоРа која омогућава повезивање и међусобну комуникацију великог броја најразличитијих уређаја кроз систем сензора, управљање на даљину, ефикасно прикупљање података и креирање најразличитијих смарт пословних решења, како за компаније, тако и за локалне заједнице.

ЛоРа систем примењује се у Београду, а веома је важан за компаније које се баве логистиком.

Чадеж је посетио и компанију Елтел Тећнологистиц која је глобални лидер у примени иновација у медицини, посебно у области оптичких и ортопедских помагала.

Check Also

Липљан; Света Тројица: Литургија и избор за најбољу косовску погачу

У цркви Светих Флора и Лавре у Липљану служена је литургија поводом другог дана празника …