Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић: Дијалог Београда и Приштине и компромис једини прави пут за постизање одрживог договора

Селаковић: Дијалог Београда и Приштине и компромис једини прави пут за постизање одрживог договора

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић данас је у разговору са амбасадором Kраљевине Холандије Јостом Реинћесом поновио да су дијалог Београда и Приштине и компромис једини прави пут за постизање одрживог договора, саопштило је Министарство спољних послова.
Селаковић је подсетио да је Београд испунио своје обавезе, док Приштина константно одбија да спроведе договорено, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Србије, Селаковић је издвојио регионалну сарадњу и економско повезивање региона, посебно кроз иницијативу “Отворени Балкан” и стварање јединственог економског простора.

Министар Селаковић је поручио да је Србија опредељена за даље јачање билатералних односа, реализацију посета на највишем нивоу и интензивирање сарадње у бројним областима од обостраног интереса.

Селаковић је нагласио значај његове предстојеће посете Холандији крајем новембра, посебно се осврнувши на то да је последња посета српског министра спољних послова била пре 14 година. Такође, шеф српске дипломатије изразио је наду да ће се у наредном периоду реализовати посета премијера Холандије Марка Рутеа Србији.

Селаковић је истакао да је Србија посвећена унапређењу економске сарадње са Холандијом, повећању робне размене, али и даљем привлачењу холандских инвестиција.

“Министар је подвукао да је стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ, указавши да се наша европска оријентација доказује кроз интензивирање реформског процеса и испуњавање обавеза из приступног процеса, али и напоменувши да напредак у том процесу није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора”, наводи се у саопштењу.

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …