Главна / Вести / Косово и Метохија / Одбрана представља своје доказе од 6. децембра

Одбрана представља своје доказе од 6. децембра

Специјализована већа Косова (СВК) са седиштем у Хагу одлучила су да одбрана председника и потпредседника Удружења ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја почне са представљањем својих доказа 6. децембра.

Претходно је 10. новембра завршено представљање доказа тужилаштва, које је имало четири сведока против Гуцатија и Харадинаја, поводом оптужби за ометање рада тужилаштва и застрашивање сведока.

Суђењу 6. децембра ће претходити припремна конференција одбране 2-3. децембра, наводи се у саопштењу суда.

Тужилаштву је наложено да поднесе обавештење о формалном завршетку свог извођења доказа, док се од обране очекује да поднесе своје захтеве за одбацивање неке или свих оптужби из оптужнице, у складу са правилом, до 17. новембра.

Иначе, судско веће планира да ово суђење оконча до 17. децембра. Зимски одмор суда треба да почне 17. децембра, до када је планирано да се ово суђење оконча. Пресуда би могла да им буде изречена у јануару следеће године.

Обојица оптужених су се на почетку суђења 7. октобра изјасила да нису криви, а представник Специјализованог тужилаштва Косова (СТК) је потом изнео уводну реч и представио детаље оптужнице.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

У оптужници се наводи да су од краја априла до септембра 2020. године Гуцати и Харадинај давали јавне изјаве у којима су оптуживали сведоке који сарађују са тужилаштвом, да су лажови, колаборационисти и издајници.

Ови поступци показују њихову намеру и мотиве да омаловаже и опструишу поступке пред СВК, оцењује тужилаштво.

Оптужени су за четири кривична дела – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласлаа косовска скупштина.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …