Главна / Друштво / У манастиру Грачаница обележена ктиторска слава Свети Краљ Милутин

У манастиру Грачаница обележена ктиторска слава Свети Краљ Милутин

У манастиру Грачаница поводом данашњег празника, Свети Краљ Милутин свету  литургију служио је владика рашко-призренски Теодисије уз саслужење  викарног епископа Јеротеја, епископа Јоакима, епископа Кирила, као и свештвенства више епархија Српске православне Цркве а уз појање монаштва и младих богослова призренске Богословије.

“Можемо да будемо поносни на данашњи дан. Овај дан је требало да обележимо много свечаније, али прилике у којима живимо то нису дозволиле. Али без обзира што смо данас у мањем броју окупљени, наша молитва је узишла пред престолом Господњим. Молимо се Богу да сачува овај народ и светиње. Света Грачаница која сија својом лепотом споља, као најлепша грађевина и задужбина Светога Краља Милутина, зрачи и духовном лепотом. Наша мати, игуманија Теодора заједно са сестрама улажу велики труд да ова светиња живи и сви поклоници могу овде да дођу и да душу своју ожеднелу овде напоје благодаћу Божјом. Поред Свете Грачанице, данас славе и манастир Бањска, и Богородица Љевишка и још много светиња, како код нас, тако и у Македонији. Свети Краљ Милутин није знао за границе, он је знао да је Црква једна. Поносни смо на Светог Краља и на светиње које нам је оставио. Захваљујуђи нашим верницима који живе на простору Косова и Метохије ова светиња живи, и тако ће бити. Срећна Слава, нека нам драги Господ да снаге да истрајемо у овом времену”, рекао је владика рашко-призренски Теодосије.

Владика Теодосије је у својој беседи захвалио Канцеларији за Косово и Метохију испред које је данас на обележавању ктиторске Славе у манастиру Грачаница присуствовао Дејан Павићевић, који је истакао да је Свети Краљ Милутин, као највећи ктитор наших светиња, у њих уткао и српску душу.

“На данашњи празник не можемо да не искажемо благодарност великом ктитору Светом Краљу Милутину који је иза себе оставио 40 цркава и манастира, а међу њима и бисер наше културе. Краљ Милутин је српску душу уткао у манастире. Они су никли на нашој светој земљи као једна опомена да ми овде морамо да останемо и опстанемо” , истакао је Павићевић.

Павићевић је за РТВ Грачаница рекао да је држава за време владавине Краља Милутина доживела велики процвет, а да је таква ситуација и тренутно у Србији.

“Србија је доживела економски бум, и то дугујемо председнику Александру Вучићу онда и целој Влади. Ми сада градимо путеве, фабрике. Завршен је Храм Светог Саве након 100 година. Такође велика захвалност директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу  који се бори да све оно што уживају грађани централне Србије, не недостаје ни граћанима на Косову и Метохији. На дан када обележавамо спомен на Светог Краља Милутина ми можемо рећи: Да, Србија је данас, као и у време Краља Милутина, један незаобилазан политички и економски фактор, озбиљна држава која је стабилна, која свима пружа руку мира, али која више никада неће бити понижена. Србија је држава која сада свом народу и у централној Србији, и на Косову и Метохији мир, стабилност и сигурност”, закључио је Павићевић.

Данашњи празник као своју Славу обележава и Основна школа “Краљ Милутин” у Грачаници, а директор Владимир Милкић истакао је да школу  “Краљ Милутин” већ дуги низ година, похађа највише ученика у српским среднима на Косову и Метохији, што је самим тим шини највећом школом.

“Данас славимо  700 година од упокојења краља Милутина исто тако славимо и 147 година постојања наше школе, ближимо се великом јубилеју па можемо рећи да је једна и од најстаријих школа на простору Косова и Метохије. Поносни смо што носимо име Светог краља Милутина”, рекоа је директор основне школе “Краљ Милутин”, Владимир Милкић.

Након завршетка литургије и резања славског колача, ученици ОШ “Краљ Милутин” приредили су пригодан културни програм испред манастира и на тај начин допринели овом свечаном догађају.

 

 

 

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …