Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕУ тражи примену раније договореног у дијалогу Београда и Приштине

ЕУ тражи примену раније договореног у дијалогу Београда и Приштине

Министри спољних послова ЕУ на састанку 15. новембра у Бриселу разговараће о дијалогу Београда и Приштине, а фокус ће бити на имплементацији онога на шта су се Београд и Приштина раније обавезали у преговорима, сазнаје Танјуг у Бриселу.

”Фокус мора да се врати на примену јос неиспуњених обавеза из дијалога, мора се поправити атмосфера кроз конкретне позитивне потезе и да се ради на напретку ка свеобухватном споразуму о нормализацији, а тиме и на европској будућости Косова и Србије”, наводи се у папиру припремљеном за министарску дискусију, а у који је Танјуг имао увид.

У радном документу се оцењује да је укупна ”атмосфера око дијалога Београда и Приштине и даље компликована” и констатује да последњих месеци није било напретка.

Наводи се да је решавање несугласица око регистарских таблица показало да ”дијалог може да донесе резултате” поготово када је подржан ”јасним порукама највиших ЕУ званичника и међународних партнера, укључујући САД”.

Текст позива на подршку напорима које у дијалог улажу ЕУ посредници Жосеп Борељ и Мирослав Лајчак, али позива и земље чланице да се на ”високом нивоу ангажују са Београдом и Приштином”.

”Обе стране морају да се охрабре на конструктивни ангажман и долазак до позитивних резултата, што укључује и договоре о заједничком регионалном тржишту, као и да се уздрже од једностраних потеза и реторике подела, посебно када се ради о северу Косова”, закључује се у тексту.

Савет ЕУ ће на састанку 15. новембра у Бриселу разговарати о укупној ситуацији и ангажману ЕУ на Западном Балкану, а као посебне целине издвојене су дискусије о ”све тежој ситуацији у БиХ” и дијалогу Београда и Приштине.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …