Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележена ктиторска слава Богородице Љевишке

Обележена ктиторска слава Богородице Љевишке

У цркви Богородице Љевишке у Призрену, светом литургијом и резањем славског колача, данас је прослављен њен ктитор, Свети Краљ Милутин. Литургију је служио јереј Александар Митровић из Врања, уз саслужење пароха призренског, јереја Јована Радића и старешине цркве Богородице Љевишке Владана Вукомановића.

„Ситуација је била таква да су кретања била између истока и запада. Да је било тешко. Иако је био краљ, знао је где је извор и знао је где су темељи. А то је црква. То је показивао и манифестовао тиме што се у историји очувала успомена на њега као највећег задужбинара од свих Немањића. У данашњем светом јеванђељу смо чули да је Христос тај пастир добри и да он позива овце своје, све крштене Хришћане у свој тор, у цркву своју, у лађу спасења. Ситуација и околности нису нимало боље него што су биле у врме светог краља Милутина. Нама остаје нада, да ако је један краљ знао где су темељи, извори и почеци и шта јесте стециште свих нас и свих људи, онда и нама неће бити тешко да кренемо тим путем“, рекао је пред присутнима свештеник Александар Митровић након читања светог Јеванђеља.

Педесетак поклоника дошло је данас у Призрен у организацији удружења Свети Сава из Новог Сада, а било је верника и из других средина на Косову.

„Не постоји већа благодат за нас који нисмо са Косова и Метохије него да дођемо у место као што је ово, да се причестимо у Богородици Љевишкој. Не постоје речи којима се ово може објаснити. Мислим да свако ко је Србин мора барем једном да дође овде, а ко дође једном долазиће чешће, јер онај ко дође једном он ће схватити шта је Косово и Метохија“, каже Ђорђе Мицић из Београда.

„Нисам први пут овде, али први пут имам част да будем на литургији у цркви Богородице Љевишке и било је величанствено. Лепо је видети да овде има народа и да се у овој цркви служи литургија“, истиче Сандра.

Богородица Љевишка у Призрену је катедрална црква посвећена Успењу Богородице. Црква је запаљена 17. марта 2004. године за време Мартовског погрома. Од 2006. године налази на УНЕСЦО – вој листи светске културне баштине.

Извор: Радио Гораждевац

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …