Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршава се кампања пред други круг локалних избора на Косову

Завршава се кампања пред други круг локалних избора на Косову

Изборна тишина уочи другог круга локалних избора на Косову почиње вечерас у поноћ.

У другом кругу, у недељу, 14. новембра бира се између два кандидата који су освојили највише гласова 17. октобра.

Сутра, дан уочи избора, није дозвољено објављивање програма, нити позивање на гласање. Стога, Независна Комисија за Медије (НКМ) позива све лиценциране (ПАМУ) да у потпуности примене члан 52. став 1. Закона о Општим Изборима.

Закон о Општим изборима предвиђа да ниједно лице и ниједно средство јавног информисања неће емитовати нити објављивати никакав материјал који се односи на активности кампање током периода који започиње двадесет четири часа пре дана избора па све до званичног затварања биралишта.

Поштовање периода изборне тишине од стране ПАМУ-а, осим што је законска обавеза, помаже гласачима да анализирају програме политичких партија представљене током предизборне кампање. Стога, се свако кршење изборне тишине од стране медија, у овом веома важном изборном периоду, сматра мешањем у вољу и оријентацију грађана да гласају за политички субјект, према њиховој слободној и демократској дефиницији.

У случају да током мониторинга утврде кршења, Независна Комисија за медије ће предузети мере у складу са законским одредбама које регулишу процес изборне тишине, наводи се у саопштењу Независне Комисије за Медије

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …