Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Инсистираћемо на заштити светске баштине

Брнабић: Инсистираћемо на заштити светске баштине

Србија је поносна на наслеђе Унеска и наставиће да инсистира на заштити светске културне и природне баштине кроз његову листу угрожене светске баштине, јер је то кључно за заштиту баштине саме Србије, посебно Косова и Метохије, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић на свечаности поводом обележавања 75-годишњице Унеска.

“Србија јесте и остаће доследна промовисању деполитизације ове агенције УН и остаје посвећена повезивању земаља чланица УН кроз ангажман млађих генерација. Надамо се да ћемо до обележавања 100-годишњице Унеска имати још више тога на чему можемо да будемо захвални као пријатељи и партнери”, рекла је Брнабић.

Премијерка Србије изразила је наду да ће стална представница Србије при Унеско, амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили, бити изабрана за председавајућу извршног савета Унеска како би, како је рекла, наставила да се залаже за унапређење сарадње у области образовања, културе и науке, у наредне две године.

“Сматрамо нашу земљу једном од најхрабријих промотера начела поштовања националног суверенитета, немешања у унутарашње ствари држава, а посебно промовицања солидарности и једнакости између развијених земаља и земаља у развоју”, рекла је Брнабић.

Указала је да је Унеско био међу ретким организацијама, које су брзо пронашле иновативне начине да одрже рад на побољшању сарадње, придржавајући се свих принципа међународног права, садржаних у Повељи УН И Уставу Унеска којима је, како је нагласила, Србија дубоко посвећена.

Осврнула се и на одржавање Покрета несврстаних у Београду, наводећи да јој је драго што види “много пријатеља” на овој свечаности, од којих су многи присуствовали обележавању 60-огодишњице Покрета несврстаних у Београду, “који је додатно промовисао мултилатерализам и узајамно разумевања и подршку у тешким околностима”.

Подсетила је и на циљеве због којих је Унеско основан и оценила да би чланице ове организације сада, више него икада раније, требало да се посвете јачању дијалога између култура и држава како би се изградило мирније и одрживије глобално друштво.

Оценила је и да се Унеско, у време када Ковид-19 мења животе људи, прилагодио овим околностима.

“Организација је наставила свој посвећен и важан рад, повезујући државе чланице УН у областима образовања, културе и науке. И правац, и вођство генералне директорке Одри Азуле дали су посебан допринос организацији”, поручила је премијерка.

Извор: Танјуг

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …