Главна / Вести / Србија / Дачић: Вучић заједнички кандидат СНС и СПС за председника

Дачић: Вучић заједнички кандидат СНС и СПС за председника

Лидер СПС-а Ивица Дачић поручио је да ће та партија и Српска напредна странка имати једног заједничког кандидата на председничким изборима – уколико СНС предложи Александра Вучића.

Имаћемо једног заједничког председничког кандидата и то ће бити Александар Вучић, поручио је председник Скупштине Србије и СПС-а Ивица Дачић и додао да је то “сасвим логично”.

“Прошли пут је Вучић био наш заједнички кандидат, подржаћемо га опет ако га СНС предложи, другог не можемо да подржимо, у супротном ми ћемо имати свог кандидата”, нагласио је председник СПС-а у емисји “Тачно тако” на телевизији Тањуг.

Такође је напоменуо да би било “политички некоректно и незамисливо” да се кандидује против Вучића.

Што се тиче заједничке листе на парламентарним изборима, Дачић је рекао да то зависи од реакције бирачког тела, да су то озбиљна аналитичка питања – у смислу шта ће донети више гласова, као и да залагање за заједничку листу није залагање да се СПС утопи у СНС и питање идеологије, већ да ли је то логичније ако већ кандидат за председника буде заједнички.

Дачић је нагласио и да ако СПС и СНС буду на изборе излазиле са једном листом, то ће онда бити и на републичком новоу и на нивоу Београда, по истом принципу, али да се још разговара о томе.

Навео је и да за девет година коалиције није било различитих ставова са Вучићем, да су поносни на све што су заједно урадили, као и да је донета одлука о наставку сарадње, а да је сада фокус на дефинисању начина тог заједничког наступа на изборима.

Председник СПС-а мисли да његова странка нема разлога да се плаши да ли ће ући у Скупштину, пошто је на прошлим изборима имала 10,5 одсто, истичући да је СПС тренутно друга странка по јачини у Србији.

Дачић је говорио и о опозицији и поручио да није забринут, јер како је навео, “власт која има овакву опозицију не мора да брине за своју будућност”.

Уверен је да ће опозиција изаћи на изборе, али не зна како ће учествовати на њима. Додаје и да, према његовом мишљењу, од бојкота нема ништа – без обзира на то да ли нека од партија прихвата резултате Округлог стола.

Говорећи о датуму рефорендума о промени Устава, Дачић је рекао да се он планира за 16. јануар наредне године. Прецизирао је да то није закуцан датум, али да нема много простора пошто тај посао мора да заврши овај сазив парламента.

Објаснио је да је све повезано са датумом избора 3. априла и њиховим расписивањем, чему мора да претходи распуштање Скупштине отприлике 45 дана пре гласања, што уз све процедуре које следе након самог изјашњавања на референдуму даје јануар као последњи рок за тај посао, а пре тога мора да се донесе Закон о референдуму.

Поводом примедби зашто се у Закону о референдуму мења цензус за излазност грађана, рекао да је се то чини како би се усагласио са Уставом који је донет 2006. године.

“План је да се 25. новембра у Скупштини усвоји Закон о референдуму, а 30. новембра текст амандмана на део Устава који се мења, неки су мислили да то буде 29. новембар, али нисам хтео да се то везује за време социјализма, и онда 16. јануара референдум”, нагласио је Дачић.

Извор: РТС

Check Also

Вучић разговарао са Рамом и Ковачевским, сутра у подне одлука о учешћу на самиту у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић објавио је на Инстаграму да ће сутра у подне бити објављена …