Главна / Вести / Србија / Чадеж: Отворени Балкан за јединствено тржиште рада

Чадеж: Отворени Балкан за јединствено тржиште рада

У оквиру иницијативе “Отворени Балкан” желимо да нам се камиони не заустављају на граничним прелазима између Србије, Албаније и Северне Македоније, да се сва папирологија завршава у што краћем року, да једни другима верујемо и да признајемо сертификате издате у институцијама једне од ове три земље, као да имамо јединствене радне дозволе, изјавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

Он је то рекао у Нишу где се одржава састанак представника влада, државних управа, институција и привредних комора Албаније, Северне Македоније и Србије, додајући да ће на тај начин бити не само убрзан проток робе, већ и смањен трошак компанијама.

“То желимо да постигнемо већ до Самита у Тирани крајем децембра и да почне примена од јануара 2022. С друге стране, јединствене радне дозволе омогућиће свим грађанима Србије, Албаније и Северне Македоније да после једноставне пријаве могу да раде без проблема у три земље, да са становишта тржишта рада једни друге не третирамо као иностранство већ као да смо део једног подручја као што раде чланице ЕУ”, нагласио је Чадеж.

Трећи велики циљ, према речима Чадежа, је информациона инфраструктура, да се направи јединствен ИД број који је важан не само из разлога убрзања трговине већ и да се обезбеде погодности свим компанијама и грађанима који се региструју за “Опен Балкан ИД број”, а то подразумева јефтиније авионске карте, путарине, бенефите у железничком саобраћају и друге погодности.

Чадеж је подсетио и да се формира и Имплементациони савет који ће бити задужен за спровођење свега договореног.

Скуп у Нишу окупио је више од 160 учесника, а у наредна два дана, кроз рад шест секторских група, учесници ће решавати кључне изазове у области транспорта, увоза, извоза, радих дозвола и трговинских олакшица како би се убрзао и олакшао проток људи и робе.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић разговарао са Рамом и Ковачевским, сутра у подне одлука о учешћу на самиту у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић објавио је на Инстаграму да ће сутра у подне бити објављена …