Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележена храмовна слава Свети Врачи у манастиру Зочиште

Обележена храмовна слава Свети Врачи у манастиру Зочиште

Храмовна слава манастира Зочиште – Свети Врачи Козма и Дамјан обележена је данас свечаном литургијом коју су служили игуман манастира у Зочишту Стефан и игуман манастира Карно у Републици Српској Лука са свештенством и монаштвом СПЦ. Свети Козма и Дамјан су били врачеви (лекари), бесребреници и чудотворци. Како је нагласио и игуман манастира Покров Пресвете Богородице Архимандрит Лука и данас су нам у ово тешко време неопходни лекари да упуте, умудре и дају праве савете људима.

– Смисао свих ових наших сабрања јесте да паметно и мудро учимо нашу децу и мудро да живимо. Наш живот има смисла, Господ нам је дао Свето јеванђеље које свештеници увек читају, а народ слуша, причешћујемо се, а на свакој литургији Господ нам даје себе телом и крвљу Христовом – рекао је игуман Лука и нагласио да му је неизмерно драго што је на данашњи дан у овој светињи као гост из Републике Српске.

Игуман Стефан такође је захвалио окупљеним верницима који никада не напуштају ову светињу, не само празником, већ и током целе године, а посећивали су је и у најтежим временима.

На овај празник велики број верника са простора целог Косова, па и шире посети ову светињу. И ове године било је више колачара са целе територије Косова, а следеће године колачари ће бити из Грачанице и Сочанице, као и из Републике Српске.

За разлику од ранијих година, ове године слава је обележена уз поштовање свих епидемиолошких мера, а литургији и прослави у манастиру могли су да присуствују само они суграђани који су вакцинисани.

 

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …