Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Двоструко упозорење за Куртија

Дрецун: Двоструко упозорење за Куртија

Локални избори на Косову и Метохији показали су Аљбину Куртију да је политика коју води погрешна и да треба да се бави животним питањима, каже Милован Дрецун. Истиче да, ако жели да задржи власт, мора да настави дијалог са Београдом, јер је Српска листа учешће у влади орочила – ако ЗСО не буде формирана у скором периоду напустиће привремене институције.

Након другог круга избора за председнике општина на Косову и Метохији, у српским срединама нема промена – Српска листа је однела победу у свих 10 општина, Демократска партија је победила у 9, Демократски савез у 7, Алијанса за будућност Косова у 5, а Самоопредељење у 4 општине.

Избори су показали да Куртијево Самоопредељење није доминантна политичка снага и да му бирачи окрећу леђа. Како наводи РТС, упућени кажу да би Самоопредељење било треће и да су организовани парламентарни избори.

Разлози за његов неуспех су однос према ОВК, као и према политици произашлој из те организације, лустрација према политичким опцијама, али и акције које је предузимао на северу покрајине. Уместо очекиване подршке, то је произвело контраефекат, јер је његов једини циљ био рејтинг.

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун оцењује да су албански бирачи ставили до знања да нису задовољни ониме што је Курти радио – обећавао је много, а скоро ништа није урадио. Четири општине су, каже, мало за некога ко је држао сву власт.

“Уместо животних проблема, смањења међународних тензија, он је показао све већу нетрпељивост према српском нарду, непоштовање воље српског народа, заоштрио односе са Београдом, имали смо и насилне потезе на северу”, рекао је Дрецун.

Курти нема снажну већину у парламенту, већ зависи и од Српске листе.

“Добро је да српски представници буду јединствени јер очекујемо да се крене са разговорима о формирању Заједнице српских општина (ЗСО). Не треба заборавити да је Српска листа јасно и гласно рекла и орочила да ако ЗСО не буде формирана у скором периоду, да ће напустити учешће у привременим институцијама, што ће отворити политичку кризу и нове изборе”, рекао је Дрецун.

То је двоструко упозорење за Куртија, сматра Дрецун: Треба да се бави животним проблемима, а не заоштравањем односа са Србима, али и да настави разговоре са Београдом, ако не жели нове изборе.

“Период пред нама је турбулентан и донеће се неки значајни потези са обе стране. Ако Курти настави са једностраним потезима, као што је преузимање енергетске мреже на северу, довешће у питање учешће Српске листе, Највећи део посла о формирању ЗСО је завршен, потребна је само политичка воља Приштине”, рекао је Дрецун.

У међувремену, нова рунда дијалога главних преговарача Београда и Приштине почиње у Бриселу. Портпарол ЕУ Петер Стано потврдио је да ће се у Бриселу срести главни преговарачи Београда и Приштине – Петар Петковић и Бесник Бисљими.

Дрецун наводи да је померање унапред у преговорима могуће само ако се формира ЗСО, и тек након тога може да се бави осталим питањима. То је могуће само ако Приштина заиста и буде посвећена дијалогу, а не само формално да учествује, рекао је Дрецун.

“Следи тешка политичка борба, маневарска, али од суштинског значаја. За опстанак српског народа су кључни формирање ЗСО и помоћ која стиже народу из Београда. Став Београда је јасан – ЗСО мора да се формира, али и да се поштује остало договорено Бриселским споразумом – слобода кретања, енергетика, правосуђе, косовска полиција”, рекао је председник Скупштинског одбора за КиМ.

Наводи да су јасни и ставови Брисела и Вашингтона који такође кажу да ЗСО мора да се формира. Проблем је, истиче Дрецун, што је Курти погрешном политиком себе довео у ситуацију да ако крене у формирање ЗСО поништиће кључни део политике коју је заговарао.

“Рекао је да му је формирање ЗСО на 6-7. месту, али да је неће формирати, да за њега не постоји Бриселски споразум. Видећемо да ли је јачи од Брисела и Вашингтона. Ако крене тим путем, нема наставка дијалога, можемо формално да се састанемо, па он да минира сваки разговор. Троши се капацитет који би могао да постигне решење”, навео је Дрецун.

Из Приштине најављују формирање Документационог центра за злочине на КиМ.

“Прво су тврдили да нема архива ОВК, у Бриселу су рекли да не постоји, онда су усвојили закон у парламенту о заштити вредности ОВК у којем спомињу архив. Па Курти каже да постоји архива, Бисљими то потврђује. Онда су изгледа добили пацке, па су након 2-3 дана рекли да нема архиве. Сада видимо да Курти даје чудновату изјаву, да је ОВК била најтранспарентнија војска у свету и да су све архиве предате. Па где су?”, упитао је Дрецун.

Каже да је Србија предала 64 регистра са документацијом заплењеном из штабова ОВК. “То је архива, ту су разни извештаји у којима видите шта се дешавало са људима, тако можете да решите судбину многих”, рекао је Дрецун.

Сматра да ће током суђења Весељију и Тачију изаћи на видело сви злочини. Оцењује да Курти жели то у други план да стави, па зато гура лажну причу о геноциду. За то служи документациони центар, а нас лаже да нису постојали архиви, рекао је Дрецун истакавши да је Београд све архиве предао Хашком трибунало јер жели да се зна истина.

Извор: РТС

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …