Главна / Вести / Косово и Метохија / Епидемијска ситуација у српским срединама на КиМ све озбиљнија

Епидемијска ситуација у српским срединама на КиМ све озбиљнија

Према последњим подацима  Кризног штаба, у српским срединама на Косову од 160 терстираних, 78 је позитивно на коронавирус, а једна  особа је преминула. У КБЦ  у Северној Митровици, хоспитализовано је 74 пацијента,од тога половина је на кисеоничној потпори док су три особе на респиратуру.

Епидемијска ситуација у српским срединама на Косову је веома озбиљна. Број новооболелих и хоспитализованих из дана у дан расте. Током последње две недеље, од укупног броја тестираних готово половина је позитивна на коронавирус, истакао је директор КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек.

„На стационарном лечењу има 74 пацијента, од тога 38 пацијената на кисеоничкој терапији, четири пацијента у респираторном центру од којих су три на респиратору. Поражавајући податак од јуче јесте да од 160 тестираних 78 је било позитивно“, рекао је др Елек и додао да међу новозараженим предњаче невакцинисани пацијенти.

Др Елек је нагласио да међу новооболелима има и вакцинисаних али са много блажом клиничком сликом.

Он је апеловао на грађане да покажу већи степен одговорности према свом и здрављу других и вакцинишу се.

„Вакцинација се и даље спроводи несметано, то је континуиран процес али је питање колико ми то озбиљно схватамо. Државе у оружењу и у Европској унији  које имају велики број вакцинисаних полако укидају мере и враћају се нормалном животу“, истакао је др Елек и изразио уверење да ће и грађани Србије показати већи степен друштвене одговорности и вакцинисати се.

КБЦ у Северној Митровици има довољно капацитета, лекова и стручног особља за лечење ковид оболелих, а тестирање на коронавирус у ПЦР лабораторији врши се три пута недељно – понедељком, средом и петком.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …