Главна / Вести / Косово и Метохија / Курти: За време мог мандата може се постићи договор са Београдом

Курти: За време мог мандата може се постићи договор са Београдом

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сматра да се током његовог мандата може постићи договор са Београдом, али да то зависи од, како је рекао, “спремности Србије да промени свој приступ и себе”.

“Не могу да предвидим када ће се то догодити, али с обзиром на то да су мандати америчког председника (Џозефа) Бајдена, мандат (Жосепа) Бореља и мој мандат приближно исти, за очекивати је да у оквиру ових мандата закључимо свеобухватан споразум са Србијом”, изјавио је Курти у интервјуу за Радио Слободна Европа.

“Дакле, имамо вољу и интерес, зависи да ли је Србија спремна”, изјавио је Курти.

Када је реч о дијалогу са Београдом, Курти каже да је спреман за овај процес, али да ће наредни састанак са председником Србије Александром Вучићем зависити од дијалога на нивоу преговарача.

Курти тврди да о енергетици неће да разговара са Београдом

Премијер владе у Приштини Аљбин Курти изјавио је да о енергетици на КиМ неће да разговара са Београдом, већ само са Бриселом и да је плаћање струје на северу Косова “њихова унутрашња ствар”, преноси РТС.

“О питању енергетике можемо да разговарамо са Бриселом, али не и са Београдом, јер је то питање Косова. Пошто је ЕУ веома ангажована око ове теме, моћи ћемо да разговарамо са њима. Дакле, ако се ова тема тамо покреће, онда се она покреће само на релацији Приштина-Брисел, а не Приштина-Београд”, рекао је Курти на конференцији за медије у Приштини представљајући новог министра здравља.

За плаћање струје и лиценцирање фирме која ће тиме да се бави, рекао је да је то у надлежности Регулаторне канцеларије за енергију и она ће о томе да донесе одлуку.

Навео је да је главно питање састанка који се одржава у Бриселу питање несталих и расељених особа, те да ће од тога колико добро буде припремљен овај састанак зависити и најављени сусрет између њега и председника Србије Александра Вучића.

Извор: Танјуг, РТС

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …