Главна / Вести / Косово и Метохија / Изборна посматрачка мисија ЕУ: Други круг локалних избора на Косову протекао веома добро

Изборна посматрачка мисија ЕУ: Други круг локалних избора на Косову протекао веома добро

Други круг локалних избора одржан 14. новембра у 21 од 38 косовских општина био је конкурентан и добро организован, саопштено је из Изборне посматрачке мисије ЕУ на Косову.

Посматрачи ЕУ позитивно су оценили гласање и пребројавање. Кампања је била мирна, али са оштријим тоном него у првом кругу и са случајевима обмањујућих садржаја који су се ширили на интернету. Већина кандидата занемарила је петодневно ограничење званичног периода кампање.

Посматрачи ЕУ ЕОМ оценили су гласање као веома добро или добро на 99 одсто посећених бирачких места, у 21 општини, и пребројавање као добро и веома добро на свим посећеним бирачким местима, иако је било одређених потешкоћа са усклађивањем гласачких листића у око трећини посматраних бирачких места.

Табеларни приказ резултата првог круга, иако темељан и транспарентан, открио је значајне слабости у пребројавању и попуњавању образаца резултата. Скоро хиљаду резултата бирачких места за изборе за градоначелнике и скупштину општина је морало да се преброји што указује на потребу свеобухватног прегледа дизајна бирачких листића, листа кандидата и образаца за резултате, као и обуке чланова бирачког одбора (БО). Централна изборна комисија (ЦИК) је пре другог круга избора сменила 806 бирачких службеника који су показали лоше резултате током пребројавања и попуњавања образаца за резултате.

Већина кандидата се, због мањка санкција за вођење кампање ван званичног петодневног периода, агитовала много пре него што је званична кампања и почела. Скуповима кандидата присуствовали су лидери главних странака, укључујући косовског премијера Аљбина Куртија и његове министре, док су се кандидати ЛВВ-а често представљали као гаранти пројеката финансираних из централног буџета. Штавише, између два круга, влада је најавила привремено повећање социјалних давања, што је довело до оптужби опозиције за индиректну куповину гласова.

Док су кандидати делили корисне информације путем онлајн платформи, сумњиве Фејсбук странице су коришћене радиширења обмањујућих садржаја који ометају способност бирача да формирају мишљења без манипулативних уплитања. Кандидати су углавном користили рекламе да промовишу своје платформе за кампању, док су огласи трећих страна углавном коришћени да дискредитују такмичаре, укључујући и личне оптужбе.

Након локалних избора одржаних 17. октобра, изабрани су чланови свих 38 скупштина општина, као и 17 од 38 кандидата за градоначелнике који су добили преко 50 одсто важећих гласова. Излазност на целом Косову на изборима 17. октобра била је 43 одсто, али је у општинама са већинским српским становништвом била знатно већа – 61 одсто

Други круг избора одржан је у преосталој 21 општини, укључујући и Приштину, између два водећа кандидата у свакој општини. Између два круга међу политичким субјектима склопљено је мноштво ад хоц коалиција за подршку кандидатима за други круг. Често су то били тактички савези формирани упркос идеолошким поделама и занемаривању односа снаге на централном нивоу.

У првом кругу, кандидати Српске листе победили су на изборима за градоначелнике у девет од десет општина у којима су Срби већина. Демократска партија Косова освојила је четири места за градоначелника у првом кругу, док су Демократски савез Косова и Алијанса за будућност Косова освојили по два. Кандидати за градоначелнике владајућег Покрета Самоопредељење нису освојили ни једну градоначелничку функцију у првом кругу, ипак њихови кандидати су се квалификовали у други круг у 12 општина.

Што се тиче места у скупштинама општина, Демократски савез Косова, Демократска партија Косова и Алијанса за будућност Косова су генерално задржали статус кво у односу на изборе 2017. године, при чему су Демократски савез Косова и Демократска паријта Косова добили по 206 места, а Алијанса за будућност Косова 120 места. Самоопредељење је освојио 193 одборничких места, повећавши своју заступљеност за преко 30 одсто на штету мањих партија као што су Социјалдемократска иницијатива и Алијанса за ново Косово. Српска листа са 147 места доминира у скупштинама општина у општинама са већинским српским становништвом, а у некима од њих је и једина политичка снага.

Од 17 новоизабраних две градоначелнице су жене и обе су из редова Српске листе. Међу 42 кандидата у другом кругу избора била је само једна жена. Од 1.002 изабрана одборника, 364 су жене – 221 изабрана на основу добијених гласова и 143 применом родних квота.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …