Главна / Вести / Косово и Метохија / Павићевић: Ништа од позивног броја

Павићевић: Ништа од позивног броја

pavicevicШеф београдског тима за техничке преговоре с Приштином Дејан Павићевић демантовао је тврдње заменика косовског премијера Едите Тахири да се Београд сагласио да Косово има свој међународни позивни телефонски префикс. Наиме, Тахири, која је шеф косовске делегације у разговорима о техничким питањима са Београдом, казала је да се Србија сагласила да Косово има свој позивни телефонски број, односно да је сагласна да се отклоне сметње које су до сада стваране Косову и да му Међународна унија за телекомуникације додели позивни број 383 или 384.
Павићевић је Тањугу казао да “изјаве госпође Тахири често умеју да буду сензационалистичке и врло често доста далеко од оног што је истина и реалност”.
У Бриселу се разговарало о много тема, али ништа није договорено, Београд се није сагласио ни са чиме – истакао је Павићевић, додавши да је приликом разговора и једна и друга страна изнела низ предлога.
Он је истакао да, по правилима ИТУ, само признате државе могу добити међународни префикс, тако да Србија, како објашњава, нема шта да отклања или не отклања било какве препреке, јер Косово “као непризнати ентитет не може само по себи добити такав префикс”.
Павићевић је навео да такав префикс може да добије једино Србија и да га уступи на привремено коришћење, али да се о тако нечему није разговарало.
Ранђел Нојкић, директор Поште Србије на Космету, истиче да је и раније било најава да ће се проблем решити преко Црне Горе или Македоније. Он сматра да је, уколико се реши питање позивног броја Косова, реално очекивати да се реши и питање фиксне и мобилне телефоније у српским срединама, а које су им косовске власти искључиле пре више од четири године.
Када су из Косовске агенције за телекомуникације скидали уређаје мобилних оператера из Србије већим делом су прекинули и фиксну телефонију у српским срединама, а обећања које смо нажалост добијали и од наших људи у “Телекому” и Влади Србије, да ће то питање решити, до данас није испуњено. Зато сматрам да уколико се реши питање позивног броја за Косово, мислим да је реалано очекивати и решење фиксне и мобилне телефоније у српским срединама – каже Нојкић.

Check Also

Вучић: КиМ ће бити доминантна тема у Вашингтону

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у разговору са америчким званичницима, током боравка …