Главна / Култура / Најновија домаћа и страна филмска остварења на „Косово и Метохија међународном филмском фестивалу” у Грачаници

Најновија домаћа и страна филмска остварења на „Косово и Метохија међународном филмском фестивалу” у Грачаници

После прва два успешна и посећена издања 2015. године у Косовској Митровици и 2016. у Звечану, у Грачаници ће наредних дана по пети пут бити одржан Косово и Метохија међународни филмски фестивал, чији је главни циљ јачање културне понуде у српским срединама на овом простору. Фестивал ће бити одржан од 19. до 21. новембра у Дому културе „Грачаница“. 

„За три дана фестивала биће приказана најновија филмска остварења како  домаће тако и стране кинематографије. То су филмови који пуне биоскопе широм Србије и света. Овај фестивал се мало разликује се свих претходних јер су раније били приказивани филмови који су били приказивани по фестивалима широм света, као што је филмски фестивал у Кану. Ове године је акценат стављен на блокбастере и на филмове који имају тренутно премијере широм света“, истакао је уредник филмског програма Дома културе у Грачаници Бобан Јевтић.

Фестивал ће свечано отворити премијера новог филма Срђана Драгојевића „Небеса“, који ће бити приказан и у биоскопима широм Србије. Пред публиком ће се наћи и „Тома“ као један од најгледанијих домаћих филмова ове године. Још један домаћи филм на програму овогодишњег филмског фестивала у Грачници  је арт-хорор „Вампир“ редитеља и сценаристе Бранка Томовића, а од страних филмова биће приказани филмски хитови: „Мејнстрим“, „Вечни“ и „Веном 2“. У дечијем програму фестивала приказују се три нова анимирана филма синхронизована на српски. Дизнијева авантура „Непоправљиви Рон“, руска бајковита прича „Моје слатко чудовиште“ и премијерно „Чаролија месеца“ чија се биоскопска дистрибуција тек очекује.

Део програма овогодишњег фестивала приказује се и у Културно просветном центру ,,Божидар Митровић Шандор“ у Шилову, као и у Дому културе ,,Радомир Поповић“ у  Ранилугу.

Организатори фестивала су: Европски културни форум и Дом културе “Грачаница” под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Check Also

Одржана ликовно-литерарна колонија у црквеној порти у Липљану

У оквиру обележавања Видовдана и предстојећег празника Свете Тројице када су Дани општине Липљан, у …