Главна / Вести / Косово и Метохија / Матић: Политичка одлука Приштине да отежа трговину српских производа, обратићемо се ЕУ, ЦЕФТИ и САД

Матић: Политичка одлука Приштине да отежа трговину српских производа, обратићемо се ЕУ, ЦЕФТИ и САД

Поводом најаве из Приштине, да ће увести нове мере на неке производе из Србије, тачније на кондиторске производе, реч је о политичкој, а не о економској или трговинској мери, односно одлуци, каже за Kосово онлајн Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије и најављује да ће се због тога обратити институцијама у Бриселу као и Секретаријату ЦЕФТА и амбасадама ЕУ и Сједињених америчких држава у Београду.
Матић напомиње да је ЦЕФТА највећи облик трговинске заједнице који постоји и да најава оваквих одлука не доприноси ни развоју трговинских односа, а ни политичком дијалогу на Западном Балкану, за шта се Србија залаже.

“Надамо се да ипак до ове одлуке неће доћи. Уколико се ова најава спроведе у дело, поменута трговинска баријера би била још један у низу примера кршења Споразума ЦЕФТА и обавеза преузетих у Бриселском дијалогу“, закључује министарка Матић.

Нове мере косовске Владе на неке производе који се увозе из Србије данас је најавила косовска министарка индустрије, предузетништва и трговине Розета Хајдари. Она је рекла да је циљ да се заштите домац́и произвођачи и додала да је реч о кондиторским производима.

“Производи који се увозе на територију Kосова имају енорман пораст и штете домац́им произвођачима. У закључку, како кажу у трговинском ресору, показује се да је дошло до повец́ања увоза из Србије, за разлику од прошле године. Извоз Kосова је само 1 одсто у 2020. и 2021. години. Предузец́емо мере против кондиторских производа као што су кекс и слаткиши које производи Србија, јер су ти производи имали енормно повец́ање увоза. Погледац́емо доказе и онда одлучити о мерама”, рекла је Хајдари.

Извор: Косово онлине

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …