Главна / Друштво / У спомен патријарху Иринеју годишња стипендија СПЦ за најбоље студенте

У спомен патријарху Иринеју годишња стипендија СПЦ за најбоље студенте

У крипти Храма Светог Саве на Врачару јутрос је служена архијерејска литургија и помен поводом прве годишњице упокојења 45. поглавара СПЦ Иринеја, а патријарх Порфирије је објавио да СПЦ у спомен Иринеја покреће годишњу стипендију за најбоље студенте са факултета оснивача Београдског универзитета.

“У спомен патријарха Иринеја објављујем годишњу стипендију за најбоље студенте са факултета оснивача БУ, а то су: Правни факултет, Филозофски, Технички, Медицински и Богословски”, рекао је патријарх након литургије, којој је присуствовао и министар спољних послова Никола Селаковић и амбасадори Русије, Кипра, Румуније, Белорусије и други.

Патријарх Порфирије је истакао да је блаженопочивши патријарх Иринеј био познат по залагању за образовање, као и да се успостављањем стипендије наставлља баштина Цркве, која је одувек водила рачуна о образовању и кроз историју у исто време оснивала и богословске и секуларне школе.

“Молећи се за покој душе патријарха Иринеја, молимо се и да Господ образује наш народ у лику Христовом, али и у свим знањима која се стичу у школама, као што је то желео и наш блаженопочивши патријарх Иринеј”, рекао је Порфирије.

Порфирије је рекао да још од Светог Саве никада није било праве поделе између црквеног и народног и да је тако радио и патријарх Иринеј по начелу јединства – један човек, један народ и једна Црква.

Нагласио је да је патријарх Иринеј био дубоко укорењен у Цркви и Христу и да се према вери односио без много људског филозофирања. “Био је једноставан човек, што данас можда није најпопуларније. Само онај ко расте у Христу може све компликације да развија како би разумео ко је човек и шта је вечност”, навео је Порфирије.

Додао је да је свако ко је био у контакту са патријархом Иринејом могао код њега да види ту једноставност, непосредност, спонатност и широко срце, као и да се на исти начин односио и према онима који управљају државом, као и према обичним људима. “То је љубав, као израз вере и послушања да људи воле једни друге”, нагласио је српски патријарх Порфирије.

Такође, истиче, Иринеј је показао да је могуће оно што је најпотребније људима, а то је више раузмевања, отворености и спремности да праштамо једни другима, да примимо једни друге у своја срца. Ако тако поступамо, онда ништа није компликовано, поручио је Порфирије.

Додао је да је успостављање годишње стипендије у спомен Иринеја за најбољег студента са факултета оснивача Београдског универзитета почетак у стипендирању студената са тих факултета, али и касније и других.

Патријарх Порфирије је подсетио да је црква и до сада стипендирала младе људе кроз неке друге фондове.

Патријарх Порфирије је после литургије служио и помен на гробу блаженог спомена патријарха Иринеја у крипти Храма.

Патријарх Иринеј први је поглавар СПЦ који је сахрањен у крипти Храма Светог Саве.

Осим гробнице у којој почива Иринеј, ту се налази још неколико гробних места, јер ће убудуће поглавари СПЦ бити сахрањивани у крипти Храма, осим ако не изразе другачију жељу.

Део крипте у коме ће бити сахрањивани патријарси – амбулаторијум врло је редак у православним храмовима и свега неколико православних храмова у свету има овај простор.

Амбулаторијум у Храму Светог Саве на Врачару грађен је по узору на Свету Софију Цариградску.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС и некадашњи министар

Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС) и …