Главна / Вести / Косово и Метохија / Призрен: Обележен Аранђеловдан у манастиру Светих Архангела

Призрен: Обележен Аранђеловдан у манастиру Светих Архангела

У манастиру Светих Архангела код Призрена обележен је Аранђеловдан.

Литургију поводом манастирске славе служио је игуман манастира у Зочишту, архимандрит Стефан уз саслужење игумана манастира Тушимља, игумана манастира Св. архангела Михаила и професора Призренске богословије.

Архистратеге Михајла, Гаврила и остале војводе небеске, требамо призивати у молитви на сваком месту у и свако време, јер су они пуни љубави, рекао је у беседи архимандрит Стефан.

“Молећи се њима да они узнесу своје молитве и наше молитве, које ми усмеравамо према Богу, они их приносе и кадећи их стављају пред Бога, да би господ чуо молитве нас грешних и недостојних. Зато су многи храмови и манастири посвећени њима. Данас се на многим местима разлеже песма похвале небеским силама, па ето и овде, где је и овај васкрсли манастир њиховим молитвама поново пропојао, те окупља сваког човека добре воље да прослави небеске угоднике архистратеге Михајла, Гаврила и остале небеске силе”, додао је архимандрит Стефан.

Поручио је да је господ милостив и да даје људима оно што желе по избору срца.

“Онај који верује у речи Светог писма, неће да поверује у истинитост постојања Бога ни кад неко васкрсне из мртвих и дође. Ми јадни ако и не верујемо у Бога, то не значи да укидамо његово постојање. Он постоји и зато је потребно да свако од нас принесе овде покајање за живота, на било ком месту и у било које време. Ми хришћани треба да се кајемо, а онда и да чинимо добро, да бисмо били светлост овога света. Не треба да се крећемо стазама овога света који воде у пропаст, већ да одаберемо пут хришћански, уски и стрми, који води у царство небеско”, рекао је архимандрит Стефан.

За певницом су били професори и ученици Призренске богословије. Присуствовали су верници из свих крајева.

Освештан и преломљен је славски колач, који је принела братија манастира.

По завршетку одржан је помен на гробу цара Душана.

Извор: Радио Контакт Плус, Радио Гораждевац

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …