Главна / Вести / Косово и Метохија / Промоција књиге ” Косовскометохијски гласови” у Ораховцу

Промоција књиге ” Косовскометохијски гласови” у Ораховцу

Дом културе „Грачаница“ и Удружење новинара Србије организују у Ораховцу промоцију књиге „Косовометохијски гласови“ новинарке и професора Оливере Радић, којој ће сутра бити и уручена награда за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“.

 Књига која се појавила у издању Завода за уџбенике је једно од најзначајнијих сведочанстава о животу, страдањима, обичајима и судбини народа ораховачког и метохијског краја.

„Косовометохијски гласови“ су збирка јединствених текстова који су настајали у деценијама крајње несигурности и подељена је на два поглавља: „Догађаји, страдања, сведочења“ и „Разговори“. Први део обухвата живот у Ораховцу и околини, личности и детаље ораховачког гета окруженог жицом. Оливера Радић сведочи о личностима од остављених и пострадалих Ораховчана и Хочана до нобеловца Петера Хандкеа.

Други део књиге обухвата разговоре са духовницима, уметницима, научницима, спортистима и појединцима који су се у протеклим деценијама, на различите начине, бавили проблемом Косова и Метохије.

  „Оливерини саговорници вас позивају да дођете на Косово и Метохију и сами се уверите у лепоту и подвижништво које обележава данашњу метохијску ствараност. Између редова се чита: сретните се са људима, пружите им руку, погледајте их у очи, речју – подржите Србе који, упркос свему, опстају и надају се“, пише у предговору проф. др Митре Рељић и др Александре Новаков.

 Посебна вредност овог сведочанства су и бројне фотографије које је забележила новинарка Оливера Радић која се бави и хуманитарним радомпа је својим текстовима „мотивисала хиљаде људи широм света да подрже хуманитарне акције и помогну својим новчаним прилозима Србе на Косову и Метохији“.

 Ценећи њен рад жири Удружења новинара Србије доделио јој је престижну награду „Ђоко Вјештица“ за 2021. годину. Диплому и новчану награду од хиљаду евра сутра ће Оливери Радић уручити добротвор Бранислав Баћовић из предузећа Транспортшпед.

 О књизи „Косовометохијски гласови“  и раду Оливере Радић говориће рецензент мр Живојин Ракочевић, генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић, председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић и ауторка.

Промоција и уручење награде одржаће се сутра у 14 часова у Ораховцу уз поштовање епидемиолошких мера.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

 

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …