Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Kосовска Митровица ће бити све лепша и напреднија
SRBIJA NOVISOJ VUCIC

Вучић: Kосовска Митровица ће бити све лепша и напреднија

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас грађанима Kосовске Митровице и локалном руководству Дан Општине Kосовска Митровица и 77 година од ослобођења града у II Светском рату. Поводом посебних признања – Златне повеље и кључева града који су му данас овим поводом додељени, председник Србије је упутио писмо у коме захваљује на оваквој части која за њега, како је рекао, има посебну емотивну вредност.

Писмо председника Србије преносимо у целости.

“Поштовани господине Спирићу, драги пријатељи,

Дозволите ми да Вам на самом почетку захвалим на кључевима и повељи Ваше и наше Kосовске Митровице, признањима која за мене имају посебан значај и посебну емотивну вредност јер долазе као потврда да је данашња Србија увек уз свој народ на Kосову и Метохији.

Иза сваког признања стоји посвећен рад и прегнуће, али ово које сте ми данас доделили схватам као признање за напоре које смо свих ових година заједно улагали да и у најтежим условима сачувамо пре свега мир и безбедност нашег народа у покрајини, а онда и наше заједништво, без кога не би било ни данашњих резултата и рекордних улагања државе Србије у развој срспских средина на Kосову и Метохији.

Србија данас предњачи у економском развоју, директним страним инвестицијама, расту БДП-а и као таква гарант је и јаке Kосовске Митровице и још интензивнијег инвестиционог циклуса на Kосову и Метохији у времену пред нама. Зато, драги пријатељи, наше су судбине нераскидиво повезане и увек ћу се борити за просперитет и напредак Kосовске Митровице и свих наших средина у покрајини, било да се налазе јужно или северно од Ибра!

Kосовска Митровица је данас препознатљива као универзитетски, привредни и пословни центар, који обједињује многе потенцијале и пружа шансу за даље напредовање и усавршавање младих људи, који су у сваком друштву носиоци свеукупног развоја и генератори боље будућности. Трансформација овог лепог града на северу Kосова и Метохије, седамдесет и седам година од ослобођења од непријатеља у Другом светском рату, сведочи о свеукупном прогресу стпских средина на KиМ и бољем животном стандарду, који је наш заједнички приоритет.

Обележавање великих датума, као што је за Kосовску Митровицу 23. новембар, Дан ослобођења од непријатеља у Другом светском рату, увек има историјску и савремену димензију. Борба против фашизма трајно је уткана у темеље српске државе, а житељи Kосовске Митровице овај дан обележавају као симбол слободарског духа и сећања на своје храбре суграђане, међу којима је у току четворогодишње борбе било преко хиљаду жртава.

Сећајући се са поносом наше славне прошлости и славних предака, имамо још озбиљнију и јачу обавезу, али и жељу, да свим грађанима и генерацијама које долазе обезбедимо сигурну будућност на овим просторима, да расељеним Србима омогућимо повратак на њихова огњишта, а осталима сигуран и безбедан опстанак. И у том правцу ћемо наставити заједнички да делујемо, и ви на локалу и ми који смо физички у Београду, али смо мислима и срцем увек уз вас.

Сигуран сам да, упркос свим тешкоћама и изазовима, којих има и којих ће бити, резултати неће изостати. Kосовска Митровица ће бити све лепша и напреднија, пуна младости и памети, што ће бити наша покретачка снага и нада за стварање нове, боље и успешније будућности. Јер са народом, какав је српски народ на Kосову и Метохији, Србија не мора да брине за своју будућност.

Честитајући вам још једном данашњи празник, уз захвалност на признањима, које сте ми доделили, желим да Kосовска Митровица остане достојна вредности које су нам оставили наши славни преци.

Живела Kосовска Митровица, живела Србија!”

Извор: Радио Kосовска Митровица

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …