Главна / Вести / Косово и Метохија / Министарство културе: Закон о културном наслеђу Србије обухвата и добра на КиМ

Министарство културе: Закон о културном наслеђу Србије обухвата и добра на КиМ

 

У Предлогу закона о културном наслеђу који ће се ускоро наћи пред посланицима Скупштине Србије чланом 4. јасно је дефинисано да културно наслеђе Републике Србије обухвата нематеријално културно наслеђе и материјална културна добра која се налазе на територији Републике Србије, укључујући и Аутономну покрајину Косово и Метохију као њен саставни део у складу са Уставом Републике Србије.
Овако је за Косово онлајн одговорено из Министарства културе и информисања, на питање – на који начин се Предлогом закона о културном наслеђу третира културно наслеђе на Косову и Метохији.

Влада Србије је прошле недеље усвојила Предлог закона о културном наслеђу, међутим, из Министарства напомињу да је после тога из процедуре повучен текст Предлога закона у коме је изостављен став члана 4, као и да је Влади упућен на усвајање исправљени Предлог. Исправљени Предлог наћи ће се и пред Народном скупштином.

„Грешком је у Скупштину Србије послат првобитни нацрт пре јавне расправе, а ова ненамерна грешка је исправљена и процедура ће бити поновљена“, наводи Прес служба Министарства културе и информисања.

Патријарх српски Порфирије, подсетимо, у допису министарки културе Маји Гојковић у мају ове године затражио је да се одложи усвајање Закона о културном наслеђу, између осталог и због тога што ни у једном члану Нацрта закона није поменута АП Косово и Метохија.

Министарка Маја Гојковић је потом обавестила патријарха да су прихваћене сугестије и предлози које је Српска православна црква упутила везано за овај закон.

„Изузетан духовни значај, укључујући и живу вишевековну непрекинуту богослужбену активност и живот монашких и парохијских заједница, непроцењива историјска, уметничка и архитектонска вредност, као и велика концентрација верског културног наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији, чине територију Покрајине Косово и Метохија простором од посебног значаја за културно наслеђе Републике Србије. Министарство културе и информисања је потпуно посвећено и наставља посао неговања и заштите наше културне баштине, посебно на Косову и Метохији и то је један од приоритета наше културне политике“, наводе из Министарства културе за Косово онлајн.

Извор: Косово онлине

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …