Главна / Вести / Косово и Метохија / Музеј жртава геноцида наставља образовне програме на КиМ

Музеј жртава геноцида наставља образовне програме на КиМ

Образовни програми на Косову и Метохији почели су данас у виду радионице у Основној школи “Вељко Дугошевић” у Ранилугу, у општини Косовска Каменица, у организацији Музеја жртава геноцида из Београда.

Пројекат серије предавања и радионица се реализује као резултат читавог циклуса едукације на основу недавно потписаног протокола о сарадњи Музеја жртава геноцида, Дома културе “Радомир Поповић” у Косовској Каменици и Дома културе “Божидар Митровић Шандор” у Шилову, Општина Гњилане.

Данас ће бити организована и трибина у КПЦ “Божидар Митровић- Шандор”, Шилово, такође из Гњилана, док је сутра планиран програм у ОШ “Петар Други Петровић Његош”, исте општине.

Четвртак је резервисан за историјски час у Гимназији у Шилову, и трибина у споменутом Дому културе “Радомир Поповић”, Ранилуг, општине Косовска Каменица.

Последњи дан едукативног програма за ову недељу биће петак – радионица у Економско-трговинској школи, такође у месту Ранилуг.

Образовне програме реализују стручњаци Музеја жртава геноцида – историчар Стефан Радојковић и политиколог Огњен Гогић.

Циклус ће бити остварен у спомен на недавно преминулу госпођу Јасмину Димитријевић (1962-2021), дугогодишњег секретара Музеја жртава геноцида.

Музеј жртава геноцида је од недавно постао и матична музејска установа у области неговања културе сећања на жртве геноцида почињеног над припадницима српског народа, као и на жртве Холокауста и Самударипена (геноцид над Ромима) током периода Другог светског рата.

Од средине ове године ова установа је вишеструко интензивирала активности у сфери културе, образовања, уметности, издаваштва и информисања.

Програми које реализују стручњаци Музеја жртава геноцида изазвали су велико интересовање грађана, а посебно ученика и студената.

Велики број позива из установа у области образовања и културе упућен је Музеју са циљем одржавања разноврсних програма, што указује на све присутнију свест и потребу грађана за интензивнијем обогаћивању знања о најзначајнијим темама наше прошлости.

Такви програми су до сада одржани у Београду, Новом Саду, Суботици, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, на Златибору, Параћину, Врању, Владичином Хану, Лебану, Сурдулици, Кучеву, Пожаревцу, Врњачкој Бањи, Рековцу, Трстенику, Грачаници, Косовској Каменици, Ранилугу, Шилову, Бања Луци, Приједору, Теслићу, као и Јасеновцу и Загребу.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

УНМИК: Каролина Зиадех долази на место Захира Танина

УНМИК је данас најавио долазак Каролине Зиадех из Либана као нове специјалне представнице генералног секретара …