Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Захтев Србије – разговор са Приштином што пре и што чешће

Вучић: Захтев Србије – разговор са Приштином што пре и што чешће

Србија тражи разговоре са Приштином на свим нивоима, о свим темама, јер је то од изузетног значаја, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да је то пренео и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.

“Србија тражи, захтева, жели разговоре са Приштином, на свим нивоима. Желимо их што пре, што више и што чешће, јер сматрамо да је сваки разговор болагородан и лековит”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Важно је, каже, да се разговара о свим темама, наравно пре свега о Заједници српских општина, али и о енергетици.

“Али, и да покушамо да направимо било какво, макар минимално поверење између нас, да не бисмо долазили у ситуацију каква је била пре месец дана”, рекао је Вучић.

Истакао је да је то од изузетог значаја, и да је то у јучерашњем разговору пренео Мирославу Лајчаку.

“То је званичан захтев Србије”, нагласио је председник.

Додао је да је Београд увек спреман за разговор, жели да они буду што чешћи и не жели да прихвати тезу да смо ми на било који начин одговорни што разговора нема.

Вучић је најавио да ће по повратку из Русије упутити писмо свим шефовима држава и влада у којем ће затражити објашњене и одговор на питање – како је могуће да Аљбин Курти говори о уједињењу Косова и Албаније, а да на то сви у Европи ћуте и да ли би, на сличне изјаве из Србије, такође ћутали.

“Како је могуће да Курти, премијер привремених институција у Приштини, свако мало, али на врло јасан начин и пре три дана поново, јасно и прецизно говори и то, не као неко ко се залаже, већ о сопственој жељи за уједињење Косова и Албаније”, рекао је Вучић.

Он је констатовао да нико, ниједна политичка инстанца у Европи није реаговала. “Ни такозвани известиоци за КиМ, ни известиоци за било шта, нико из Европске комисије, Европског парламента, нико од шефова држава, влада, министара земаља чланица ЕУ. Нико није”, указао је председник Србије.

Зато ће, истиче, његово писмо садржати просто питање – да ли то значи да ће тако да ћуте и да неће реаговати уколико би било ко одавде, из Београда, говорио о уједињењу са неким другим.

“Или бисте исте секунде реаговали, осим што бисте имали десетине помагача и денунцијаната који би нас одмах пријавили због неодговорних изјава, или бих ја завршио на ломачи, као у средњем веку…”, додао је Вучић и упитао: “По ком принципу је Албанцима све дозвољено, а Србима све забрањено?”.

При томе, наглашава, не каже да ће се Србија залагати за уједињење са неким другим, јер се залаже за међународно признате границе и поштовање међународног јавног права.

“Али, тражићу објашњење и питати шта бисте рекли да је то неко из Србије или Републике Српске? Да ли би био сличан или исти одговор, или је онима које сте ви рађали све дозвољено, а Срби ништа не смеју ни да питају. Ја ћу да се дрзнем, да питам и тражим објашњење”, рекао је Вучић.

Додао је да ће то објашњење тражити у званичној форми од свих шефова држава и влада.

“Морам да питам како би реаговали да такве изјаве долазе из Београда, какве долазе из Приштине, јер једном са тим мора да се прекине и не може више објашњење да буде – пустите, кога брига шта прича Курти. Али, зато кажу – кад Вучић то прича то може и да се деси, што је било објашњење једног од најважнијих политичких представника које сам питао”, рекао је Вучић.

Поново је упитао да ли то значи да неко има право на неодговорност, ако је Албанац или припада неким другим народима, али немате право, не на неодговорност, већ на исте аршине, ако сте Србин.

“Само желимо да то неко јасно каже”, закључио је Вучић.

Од 1. јануара за прворођено дете 300.000 динара

Председник је најавио нове демографске мере. “Нестајемо као нација, нас је све мање, то је веома сложен проблем”, истакао је председник.

Од 1. јануара за свако прворођено дете, држава ће давати 300.000 уместо садашњих 100 хиљада динара, рекао је Вучић.

Де факто, како је указао, рачунајући и давања градова и општина сви у Србији ће примати више од 4.000 евра за прво дете.

“Не мислим да ће се тиме све решити, али ће се та мера бити комбиновати са другим мерама”, истакао је председник.

И помоћ за друго дете биће значајно увећана, јер је, како је истакао, то дете нека врста преломнице за жену.

“То ћемо вас обавестити у наредних 14 дана, та мера биће драстично увећана”, најавио је председник и додао да ће се и помоћ за треће дете тек повећавати.

Олакшице ће бити уведене и за студенте, додао је председник. “За студенте доносимо меру да ако девојка затрудни и роди дете за њу не важе испитни рокови, исто тако и мушкарца, оца, који је студент”, најавио је председник.

Одредиће се да за обичне факултете, ако заврше до 26. године, буде као да су завршили у року, а за медицински до 28 године. У наредних неколико недеља завршићемо то у Народној скупштини, најавио је Вучић.

Најавио је и да ће држава давати бесповратну помоћ између 10 и 20 хиљада евра младим брачним паровима за куповину стана, и напоменуо је да ће својина ићи на мајку.

“Тиме мотивишемо младе да изађу из родитељског дома раније. То ће додатно подстаћи и стамбену изградњу”, указао је председник.

“Све договорено да Руси преузму Петрохемију”

Председник Вучић рекао је да је све договорено да Руси (НИС) преузму Петрохемију.

“То је велика и важна вест за раднике Петрохемије”, рекао је Вучић пред сутрашњи сусрет са председником Русије Владимором Путином.

Казао је да коначно Петрохемија неће зависити од коњуктуре, тако да, на пример, две године све буде добро као сада, па онда три године да буде катастрофа.

“Све зависи од примарног бензина, Петрохемија користи примарни бензин 90 одсто, а 10 одсто у трошковима пословања је цена гаса и једино са ким смо могли да направимо суштински оваква споразум су Руси”, навео је Вучић.

Каже да је тај договор са Русима направљен после много година и мука и да је лично учествовао у решавању питања Петрохемије још од 2014. године.

“Задовољан сам што смо то привели крају”, додао је Вучић.

“Цена гаса за нас од изузетног значаја”

Вучић је, током обраћања јавности, указао на то да уколико цена гаса из Русије буде 500 долара по 1.000 кубних метара, то ће значити годишњи директан губитак за нашу земљу од 600 милиона евра.

“Ако имамо цену од 300 долара по 1.000 кубних метара, а нама је потребно три милијарде кубних метара гаса на годишњем нивоу и ако добијемо цену од 500 која је значајно боља него цена на берзи, то је директно 600 милиона евра губитка за нашу земљу на годишњем нивоу”, појаснио је Вучић.

Председник истиче да ће то индиректно значити губитак од више од милијарду евра јер са том ценом Србија неће моћи да привуче инвеститоре.

Како је појаснио, оперативни трошкови компанија ће бити већи, то ће утицати на инфлацију, а и додатно ће повлачити цену електричне енергије.

Вучић наводи да из тих разлога има трему пред сутрашњи састанак са руским председником Владимиром Путином иако има, како каже, добре и пријатељске односе са њим.

“Али, имам одговорност за земљу и борићу се, борићу се за интересе наше земље и замолићу га да нам изађе у сусрет. Знам шта ћу да га молим и нисам сигуран да бих ја да сам на његовом месту то прихватио. Одатле је трема, али борићу се и молићу, молићу за своју земљу и народ”, рекао је Вучић.

Казао је да ће разговрати са Путином и о КиМ и да ће га обавестити о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

“За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе”, рекао је Вучић.

Каже да је Русија четврти трговински партнер Србији и да верује да има много простора за увећање трговинске размене са Русијом.

“Већ смо завршили много разговора и преговора са руским партнерима. Сутра после састанка са Путином ћу моћи да вас обавестим о свему и свим документима која смо већ договорили и која већ треба да потписујемо. Прво што је усаглашено јесте стратешко српски – руски програм екномске сарадње од 2021. до 2026. године, у различитим областима економског развоја и трговинске сарадње, то смо дуго припремали и сагласили са руским партнерима”, навео је Вучић.

Каже да је договорена и прва фаза тзв. центра за радиофармацију од 15 милиона евра.

“То је важно да бисмо могли да поново наше инжењере и стручњаке које смо имали у Винчи за нуклеарну енергије подигнемо, њихово и знање код младих, као што то радимо у вештачкој интелигенцији и роботици”, казао је Вучић.

У поступку је усаглашавање још много споразума и о томе ћу сутра са Путином, додао је Вучић.

 

Извор: Т а н ј у г, РТС

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …