Главна / Вести / Косово и Метохија / Др Радомировић: Тренутна епидемијска ситуација у српским срединама на КиМ стабилна

Др Радомировић: Тренутна епидемијска ситуација у српским срединама на КиМ стабилна

Тренутна епидемијска ситуација у већински српским срединама на Косову, према речима др Данице Радомировић управнице КБЦ у Северној Митровици је стабилна, на болничком лечењу је 80 пациијената ,од тога 32 на кисеоничној  потпори. Више од две трећине хоспитализованих су невакцинисани, истичу стручњаци.

Последњих дана у српским срединама на КиМ бележи се благи пад броја новозаражених у односу на тестиране, али на жалост вице хоспитализованих.

“Примећујемо благи пораст пацијената који су позитивни на корону. Да ли долази до погоршања њиховог општег стања, појачавају се њихове клиничке слике и у смислу појачане упале плућа, дође до погоршања и онда смо принуђени да их смештамо у болницу, тако да имамо благи пораст хоспитализованих пацијената и тренутно их је 80 на болничком лечењу. Од тога 32 се налази на кисеоничкој потпори, на респиратору немамо ниједног пацијента”, каже за ТВ Мост др Даница Радомировић, инфектолог и управница КБЦ  Северна Митровица.

Она истиче да је већина хоспитализованих невакцинисана па доктори апелују на грађане да искористе могућности које им се нуде и да се вакцинишу.

“Имамо више могућности да бирамо коју ћемо вакцину да примимо и апел поново оном становништву које није вакцинисано да се вакцинише, јер по броју оболелих који се налазе у ковид болници од 80 пацијената две трећине чак и више је невакцинисаних особа које су због погоршања, због основне неке болести коју већ имају, дошли до тога да се заразе корона вирусом и да се смештају у болницу”, рекла је Радомировић.

У Пи-си-ар лабораторији КБЦ Северна Митровица тестирање на корона вирус врши се три пута недељно- понедељком, средом и петком.

Извор: ТВ Мост

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …