Главна / Вести / Косово и Метохија / Вујичић: Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права

Вујичић: Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици. Овим датумом у Републици Србији почиње и акција „16 дана активизма” која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права, навела је у саопштењу Данијела Вујичић, народна посланица у Народној скупштини Републике Србије са КиМ  и члан скупштинског Одбора за рад и социјална питања

Ову кампању обележава 1.700 организација у преко 100 држава света.

“Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права. Подаци показују да су једна од три жене у свету пребијене, присиљене на сексуални однос или су доживеле неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења”, навела је Вујичић.

Како је рекла, Република Србија је приступила  постављању системских основа третирање насиља над женама.

“Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) представља свеобухватни међународни документ који детаљно регулише превенцију, заштиту, процесуирање али и партиципацију жртава и уводи обавезне програме за починиоце насиља” додала је Вујићић и нагласила да се у друштву мало говори о насиљу над женама особа са инвалидитетом.

“Тема насиља над женама веома је важна и у мају ове године  су усвојена два врло битна закона: Закон о родној равноправности и Закон о забрани дискриминације. Постоје и други закони и прописи, али суштина је у њиховој примени. Важно је да читаво друштво буде укључено како би се жене оснажиле да о насиљу и говоре. Важно је да жене особе са инвалидитетом које имају отежану комуникацију тешко могу пријавити насиље. Недостатак тога је у недостатку тумача, асертивних технологија, потешкоћа у артикулацији мисли, ограничени вокабулар. Такође, жене у групном смештају и у институцијама су често научене да се повинују, да буду пасивне, тихе, повучене и да верују више другима него себи. Тим проблемима ће друштво морати да се позабави, да радимо на томе да се свест код људи повећа, да будемо друштвено одговорни”, оценила је Вујичић у саопштењу достављеном нашој редакцији.

Како каже, сматра важним да су институције те које ће у будућности морати да уподобе своје услуге потребама жена са инвалидитетом жртвама насиља  како би оне на много лакси И ефикаснији начин  у зависности од степена инвалидности могле да искористе своја Законом одредјена права.

Консензус свих релевантих институција и укључивање цивилног друштва кроз пример добре праксе кроз процес сарадње и отворен приступ је једино меродаван у ресавању овог комплексног проблема који се тиче свих нас.

“Важно је унапредити активности на локалу, обзиром да су јединице локалне самоуправе кључни фактори непосредног деловања у превенцији и заштити јер насиље више није приватна ствар . Влада Републике Србије је у јуну просле године усвојила Стратегију превенције и заштите од дискриминације која препознаје жене као и даље осетљиву друштвену групу и међу задацима Стратегије и Акционог плана за спровођење овог стратешког документа су и стварање безбедног окружења за припаднике осетљивих друштвених група и унапређење степена толеранције према њима; искорењивање односно сузбијање говора мржње и аката физичког и психичког насиља и привођење правди учинилаца таквих аката и радњи; утврђивање смерница за борбу против дискриминције у јединицама локалне самоуправе, и јавно заговарање неопходности спречавања дискриминације и промовисање културе толеранције”, наводи на крају Вујичић.

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …