Главна / Друштво / Дмитровић: Већа помоћ и за друго, треће дете…не знамо колико

Дмитровић: Већа помоћ и за друго, треће дете…не знамо колико

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић оценио је да ће најављена помоћ од 300.000 динара породицама које добију прво дете бити веома значајна, а када је реч о финансијској помоћи за друго, треће и четврто дете навео је да се још не зна колико ће она износити али да ће свакако бити повећана.

“О томе разговарамо, а износи ће зависити и од стања у буџету, но извесно је да ће они бити већи”, рекао је Дмитровић гостујући на ТВ Пинк.

Он је навео да је демографска ситуација у Србији лоша већ дуже и да је неопходно радити на њеном побољшању.

“Подаци су веома неповољни. Ниска нам је стопа родности и износи 1,5. Лане смо имали 55.000 више умрлих него рођених, а од јануара до краја октобра у Србији је умрло 108.000, а рођено око 51.000 људи, па се плашим да ће ове године број умрлих бити већи од броја рођених за 60 до 65.000”, навео је он.

Нагласио је да је један од великих разлога за то и садашњи систем вредности који је све окренуо “на главу” и да је сада на делу конформизам, када се људи између деце и личне удобности одлучују за ово друго.

Као занимљив је навео податак да су породице које имају четворо, петоро, шесторо деце религиозне и да редовно иду у цркву.

“Стопу родности изнад 2,1 имају Прешево, Тутин, Нови Пазар. То је због Ислама где породица још има велико значење”, истакао је Дмитровић.

Извор: Танјуг

Check Also

СПЦ и њени верници славе Светог Василија Великог

Данас је Свети Василије Велики архиепископ Кесаријски. Постоје многи обичаји али и сујеверја шта на …