Главна / Друштво / ГРАФЕСТ од 29. новембра до 1. децембра у Дому културе „Грачаница“

ГРАФЕСТ од 29. новембра до 1. децембра у Дому културе „Грачаница“

Десети Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ одржаће се од 29. новембра до 1. децембра у Дому културе „Грачаница“ који је и организатор фестивала. Поред Дома културе „Грачаница“ фестивал ће се одржати и у Косовској Митровици у ПКЦ „Акваријус“. Свечано отварање фестивала је 29. новембра у 20 часова.

Ревијални програм јубиларног десетог издања овог фестивала, обухвата три филма, који својом тематиком покривају тему овогодишњег фестивала – „Разоткривање“, наводи се у саопштењу Дома културе “Грачаница”.

Фестивал отвара филм Мила Рауа „Ново јеванђеље“ (2020), друге вечери фестивала, биће приказан вишеструко награђивани филм Андреја А. Тарковског „Андреј Тарковски: филм као молитва“ (2019), док ће треће вечери бити приказано остварење редитеља под псеудонимом Река Валерик – „Неми глас“.

Жарко Миленковић о селекцији ревијалног програма пише следеће: „Сва три филма говоре о томе колико смо срећни, односно о томе колико нисмо срећни и како никада то нећемо ни бити, јер се никада до краја нисмо разоткрили. Превише је у нама, скривеног зла, притајене агресије и беса, акумулираног бола, да би нам дозволило да будемо истински срећни, да прихватимо себе и друге који су као ми, али још више Другог који је по нечему посебан, јер „Земља је створена за тебе и мене“, а шта се мени одузима ако и Други добије иста права као и ја. Ништа, ја добијам дупло!“.

У такмичарском програму, представиће се аутори са Косова и Метохије, али и они чија се остварења баве Косовом и Метохијом, својим документаристичким и телевизијским радовима, филмовима, репортажама и сродним телевизијским формама.

Селекторка такмичарског програма фестивала Невена Матовић је од 35 пријављених филмова одабрала радове који су својим квалитетом заслужили да уђу у званичан такмичарски програм.

Она је о овогодишњој продукцији написала: „Трајање и опстанак су и заједнички именитељ филмова из овогодишње селекције. Упркос несигурној и неизвесној ситуацији на Косову и Метохији, аутори филмова и људи о чијим животима су филмови, као да су управо на том задатку. Посао селектора био је диван и болан; диван – због необичног путовања које су ми уприличили филмови, болан – због чињенице да после толиких година погрома, трпљења и страдања још постоје отворене, живе ране које не зацељују“.

У оквиру пратећег програма биће одржан округли сто „Десет година ГРАФЕСТ-а“, који ће модерирати чланови Удружења документариста „ДокСрбија“ Милош Ивановић и Борис Митић, у оквиру којег ће се разговарати о свим победничким филмовима и о будућности документаристике на Косову и Метохији.

Округли сто ће бити одржан првог дана фестивала у 14 часова. Другог дана фестивала, у 18 часова у ПКЦ „Акваријус“, биће одржана радионица за младе „Белдокс теен“ којом ће модерирати Александра Вушуровић из Белдокса.

Четворочлани жири, који ће радити у саставу: Милош Ивановић, продуцент, Борис Митић, редитељ, Ивана Вановац, новинарка и Ђорђе Јевтић новинар и публициста, оцењиваће филмове и одабрати оне који ће понети награде на свечаном затварању 1. децембра у 20 часова, наведено је у саопштењу.

Фестивал се одржава уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Улаз на све пројекције је слободан уз обавезно поштовање свих прописаних мера за спречавање ширења корона вируса.

Саопштење, Дом културе Грачаница

Check Also

Караџић: Школа у Лапљем Селу спремно дочекује ђаке. Обележавање Светог Саве и ове године скромно

Друго полугодиште за ученике на централном Косову почело је у скалду са препорукама Министарства просвете. …