Главна / Вести / Косово и Метохија / Суниог: Насиље над женама тужна реалност на Косову

Суниог: Насиље над женама тужна реалност на Косову

Косовски институт за правосуђе покренуо је данас бесплатну онлајн платформу за правну помоћ, а према речима шефа Канцеларије ЕУ на Косову Томаша Суниога, та платформа је важна, јер како је рекао, насиље у породици је и даље тужна реалност на Косову, преноси Љајми.

“Упркос свим постојећим напорима, насиље у породици и други облици насиља над женама и даље су тужна реалност на Косову. Морамо да наставимо ову борбу. Повећати капацитете пружалаца ових услуга и обезбедити једнак и квалитетан приступ услугама свима. Радујем се што ће платформа помоћи у ширењу бесплатних правних савета, како би адвокати и жртве могли да их користе и да то постане од суштинског значаја за жртве“, рекао је он.

Само ове године на Косову је пријављено више од 1.060 случајева насиља у породици над женама.

Покретање онлајн платформе поздравила је и министарка правде Аљбуљена Хаџију, која је рекла да се ради на финализацији стратегије против насиља у породици.

Урика Ричардсон, координаторка УН за развој, поздравила је рад косовских институција на стратегији против насиља у породици.

„Правда не треба да зависи од дубине вашег џепа. Ми као породица Уједињених нација поздрављамо покретање платформе која нуди ове услуге женама које живе у удаљеним селима са посебним потребама, мањинама, онима који не говоре албански… Даћемо све од себе да створимо безбедније окружење за жене и девојке, да се не плаше таквог насиља. Знамо да се на Косову, са пандемијом, нажалост, ситуација са породичним насиљем у великој мери погоршала“, рекла је она.

Извршни директор Косовског института за правосуђе Ехат Мифтарај рекао је да је ова установа у последње две године дала бесплатне правне савете у више од 2.000 случајева, који су у 40 одсто случајева били за жене и у 25 одсто за невећинске заједнице на Косову.

Како је рекао, пружањем правне помоћи и савета путем нове платформе олакшаће се приступ правди свакој жени на Косову, која може бити изложена насиљу у породици или насиљу заснованом на полној основи. Платформа, напоменуо је, обезбеђује заштиту поверљивости и достојанства онога ко тражи помоћ.

Извор: Косово онлине

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …