Главна / Друштво / У Дому културе у Грачаници отворен десети “Графест”

У Дому културе у Грачаници отворен десети “Графест”

Пројекцијом једног од најбољих документарних филмова на старом континенту “Ново јеванђеље ” који је урађен у немачко-швајцарско-италијанској копродукцији, у Дому културе у Грачаници синоћ је и званично отворен десети мећународни фестивал документарног филма и телевизијских форми “Графест 2021”.

Мара Прохаска- Марковић, директорка фестивала документарног филма Белдокс, истиче да је “Ново јеванђеље” моћан филм.

“У питању је један спој преисторијског, хришћанског, холивудског и савременог активистичког приступа. Драго ми је што овај филм отвара овогодишњи “Графест”, јако сам задовољна због тога”, казала је Мара Прохаска-Марковић.

У наредна два дана трајања фестивала краткометражног филма у Грачаници у оквиру такмичарског дела биће приказано 25 филмова, као и неколико вишеструко награђиваних остварења страних аутора у ревијалном делу програма.

Идејни творац и утемељивач “Графеста” Ђорђе Јефтић казао је да је суштина овог фестивала да предочи стварност на Косову и Метохији.

“Циљ је да документарни филмови предочавају свакодневно како се на КиМ живи и како се радује. Фестивал је за ових десет година оправдао своје постојање. У међувремену на  њему је приказано 250 остварења у облику документарног филма или телевизијских форми”, истакао је Јефтић.

“Ово је мали јубилеј, десет година постојања. Самим тим што и даље траје значи да је веома важан не само за Дом културе као установу, већ за све љубитеље документаристике. Новина је да смо ове године успоставили сарадњу са Белдоксом, највећим филмским фестивалом документарних филмова као и са ДОК-ом Србије. Данас је одржано предавање на тему десет година “Графеста”, сутра ћемо у ПКЦ “Акваријус” у Косовској Митровици имати трибину где ће људи из Белдокс тима имати разговор са учесницима”, казао је Иван Стојковић, организатор фестивала “Графест”.

Након сваке пројекције предвиђене су дебате и предавања из области документарног филма, а најбољим остварењима по оцени жирија, на свечаном затварању у среду 1. децембра биће уручене награде и признања.

Check Also

Старовић: Немам велика очекивања од састанка у Бриселу, тешко ће доћи до промене понашања Куртија

Бојим се да ће тешко доћи до промене обрасца понашања који је Аљбин Курти успоставио …