Главна / Култура / Крлић: Културно наслеђе сведок прошлости и снага за будућност

Крлић: Културно наслеђе сведок прошлости и снага за будућност

DSCN0033

У малој сали Дома културе у Грачаници, синоћ је одржана промоција  зборника под називом „КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ – Историјске тековине Србије на Косову и Метохији и изазови будућности“.

Промоцији је присуствовао помоћник директора канцеларије владе РС за Косово и Метохију Мирко Крлић, који је указао на огроман значај овог дела, узимајући у обзир да ће на  преговорма у Бриселу ускоро доћи на ред и питање културног наслеђа.

“Колико је то наслеђе вредно не треба да говорим вама који живите  поред једног од највећих  споменика тог наслеђа, поред манастира Грачаница и ви најбоље знате да ли је Грачаница место или манастир и да ли сте сви ви који живите овде помало монаси, помало заштитници али свакако  људи које културно наслеђе посебно образује, подиже и гради”, рекао је Крлић.

На трибини су говорили проф. Рада Стијовић (Институт за српски језик САНУ),  проф. Марта Вукотић (Филозофски факултет Приштина- К. Митровица), Иван Рашковић (Архитектонски факултет Београд) и  проф. Леонас  Товаишис.

Зборник који на најбољи могући начин представља читаоцима највећа остварења српске културе и историје  на овом простору, обухвата различите области културног наслеђа Косова и Метохије – књижевност, педагогија и психологија, историја, социологија, филозофија, архитектура, археологија, урбанизам и просторно планирање, као и политика, право и економија.

Ова књига је у ствари зборник радова са научног скупа одржаног у октобру 2013. године у организацији канцеларије за Косово и Метохију и Универзитета у Приштини.

У наставку вечери једини професионални ансамбл са простора Косова и Метохије, ансамбл Венац одржао је свој завршни годишњи концерт.

 

 

 

 

 

Check Also

Поповић: Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу

Руски Институт Гамилеја одобрио је за употребу 550.000 вакцина “Спутњик В”, које су произведене на …