Главна / Култура / Завршен десети Фестивал документарног филма ГРАФЕСТ у Грачаници

Завршен десети Фестивал документарног филма ГРАФЕСТ у Грачаници

Десети Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ свечано је затворен у Дому културе „Грачаница“ доделом награда за најбоља овогодишња остварења.

Победник десетог ГРАФЕСТ-а је филм “На веслу прича: поздрав песнику” аутора Растка Шејића, награда за друго место припала је Радмили Тодић Вулићевић за филм “Чекајући Давора”, док је треће место освојило остварење “Заборављени” Ане Марковић.

По речима председавајућег жирија, редитеља Бориса Митића сва остварења су од кључног значаја за савремену и будућу историографију ових простора. Он је честитао свим ауторима и поздравио разноврсност и бројност приказаних остварења.

– Приметна је доминација телевизијске форме у односу на креативни документарни филм чиме се умањује потенцијал оплемењивања приказаних проблематика ширим арсеналом филмског језика – навео је Митић у образложењу.

– Трудили смо се да направимо филм за, не против у ситуацији која је крајње гранична и ваљда је то начин – рекао је на додели добитник прве награде Растко Шејић, који је захвалио и осталим актерима овог остварења на успешној сарадњи.

У такмичарском програму, представили су се аутори са Косова и Метохије, али и они чија се остварења баве Косовом и Метохијом, својим документаристичким и телевизијским радовима, филмовима, репортажама и сродним телевизијским формама.

Селекторка такмичарског програма фестивала Невена Матовић је од 35 пријављених филмова одабрала радове који су својим квалитетом заслужили да уђу у званичан такмичарски програм.

Фестивал је одржан под покровитељством Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Check Also

Мојсиловић обишао припаднике ВС дуж административне линије са КиМ

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић обишао је данас припаднике Војске Србије који задатке извршавају дуж …